Video

Lachgas is steeds minder populair, maar de hardnekkige gebruikers blijven

25 december 2023 om 12:00 • Aangepast 30 december 2023 om 02:03
nl
Het gebruik van lachgas is een stuk minder populair geworden. Dat blijkt uit cijfers die Omroep Brabant heeft opgevraagd bij de politie. Sinds begin dit jaar is het bezit van lachgas en de verkoop ervan verboden. Ook de provinciale verslavingsinstelling Novadic-Kentron ziet het gebruik afnemen. Toch zijn er ook zorgen: er blijft een problematische groep gebruikers.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De politie baseert de afname op het aantal uitgedeelde boetes. In Midden- en West-Brabant werden vorig jaar in tien maanden tijd 95 mensen op de bon geslingerd, omdat ze lachgas gebruikten in het verkeer, in openbare gebouwen of op andere openbare plekken. Dit jaar gaat het om 41 mensen. Meer dan de helft minder.

"Mogelijk wordt afname verklaard door ingaan van verbod."

Volgens een woordvoerder van de politie is het altijd lastig om een verklaring te geven. “Maar in januari is het verbod ingegaan, dus mogelijk verklaart dat de afname.” De politie in Oost-Brabant kan geen cijfers geven over lachgasgebruik in het verkeer.

TeamAlert is een club die jongeren aanspoort om slimme keuzes te maken in het verkeer. Zij concludeert uit (landelijk) onderzoek dat het lachgasgebruik onder jongeren sinds 1 januari is afgenomen. Toch gebruikt 37 procent van hen nog steeds lachgas in de auto, 10 procent hiervan zelfs terwijl ze rijden. Voldoende reden om weer een campagne te beginnen.

"We komen het op straat en in het uitgaansleven minder tegen."

Ook verslavingsinstelling Novadic-Kentron heeft de indruk dat lachgas minder populair wordt. Preventiewerker Alex van Dongen denkt dat het verbod positief werkt, omdat lachgas minder makkelijk gekocht kan worden en het een slecht imago heeft gekregen. “We komen het minder tegen op straat en vinden ook minder afval in de openbare ruimte. Ook ziekenhuizen merken dit. Verder hebben we het idee dat lachgas in het uitgaansleven ook steeds minder populair is, maar dit is nu nog niet onderzocht.”

Toch zijn er ook nog steeds zorgen: "Er is een groep die er vóór het verbod verslaafd aan is geworden. Zij begon ermee nadat lachgas in 2016 op de Warenwet was geplaatst. Sommige hardnekkige gebruikers gaan ermee door, vaak met veel meer dan tien ballonnen per keer. En dat ondanks alle gevaren, zoals uitval aan armen en benen tot aan een dwarslaesie toe.”

"Mensen komen minder snel in de verleiding."

Lachgascliënten krijgt Novadic steeds minder: “Lachgas heeft een slechter imago gekregen en is daarmee niet zo interessant meer voor jongeren. Omdat ook de beschikbaarheid is afgenomen, komen mensen minder snel in de verleiding.”

Als het écht misgaat, dan kunnen mensen terecht bij de verslaafdeninstelling. “Het zijn vooral de achterliggende oorzaken die de behandeling bepalen”, vertelt Van Dongen. “De ene is meer gebaat bij het verwerken van een trauma, de ander heeft meer aan een sociale vaardigheidstraining.”

Lachgascilinders zijn niet alleen gevaarlijk voor de gebruikers, ook voor de afvalverwerking:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!