Video

'Relschoppers in Breda hadden stadionverbod en sloegen met riemen op ME in'

23 december 2023 om 11:49 • Aangepast 9 januari om 02:10
nl
De rellen na de wedstrijd tussen NAC en Willem II vrijdagavond in Breda, zijn veroorzaakt door fans met een stadionverbod. Ze hebben bewust de confrontatie met de Mobiele Eenheid gezocht. Dit zegt burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda. ”Ik vind dit erg triest, juist omdat de toeschouwers ín het stadion zich prima hebben gedragen.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De ongeregeldheden ontstonden snel na afloop. Hierbij werden vier agenten gewond en zijn negen voetbalsupporters aangehouden. Enkele fans liepen ook letsel op: zij werden gebeten door politiehonden. Volgens Paul Depla lijdt het geen twijfel dat de aanstichters er letterlijk en figuurlijk niks te zoeken hadden.

“Het ging om lieden die een stadion- én een omgevingsverbod hadden”, stelt Depla. “Ze waren bovendien donker gekleed, hadden bivakmutsen op en waren alleen uit op rellen. Ze hebben onder meer met riemen op ME’ers ingeslagen. In- en intriest.” Een getuige laat weten dat hij had gezien hoe een groep van een man of dertig zich had verzameld om naar het Rat Verlegh Stadion op te trekken. Enkele leden hiervan droegen Halloween-maskers.

“Er zal nu wel weer een discussie op gang komen hoe we deze lui moeten aanpakken. Met een digitale of andere meldplicht, zodat ze er voor, tijdens en na de wedstrijd wat van zullen merken. Daar wordt hard aan gewerkt. Hierover hebben we overleg met politie, het Openbaar Ministerie en de KNVB”, vertelt Depla, die behalve burgemeester van Breda ook voorzitter is van de Regiegroep Voetbal en Veiligheid.

In september liep het ook uit de hand rondom de vorige competitiewedstrijd voor de Keuken Kampioen Divisie tussen NAC en Willem II. Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg liet toen weten dat hij bang is dat uitsupporters voortaan geweerd moeten worden voor deze zwaar beladen derby.

Volgens Depla ligt het ditmaal anders: “Het ging vrijdagavond duidelijk om gasten die het stadion niet in mochten en buiten stonden te wachten om de confrontatie aan te gaan. Mensen die de naam van NAC en het voetbal misbruiken om zo tekeer te gaan. Hou op met deze onzin, hou ermee op om de naam van de club op deze manier in diskrediet te brengen. Doe je dat niet, dan zullen er maatregelen komen waarvan je spijt zult krijgen.”

"Ondanks het resultaat was de sfeer op de tribunes prima."

De burgemeester van Breda is blij dat er ín het stadion nauwelijks iets negatiefs is voorgevallen. “Ondanks het negatieve resultaat voor NAC was de sfeer op de tribunes prima en gedroeg het thuispubliek zich goed. Dan zie je ook dat de maatregelen die de KNVB en de clubs hebben genomen en naleven, om uitwassen te voorkomen, werken. Het blijft daarom erg vervelend dat er een groep is die het voor anderen verziekt. Daar moeten we een oplossing voor gaan vinden.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Vier agenten gewond en negen fans opgepakt bij rellen na NAC - Willem II

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!