Vier agenten gewond en negen fans opgepakt bij rellen na NAC - Willem II

23 december 2023 om 10:15 • Aangepast 9 januari om 02:08
nl
Bij de ongeregeldheden, vrijdagavond na de competitiewedstrijd NAC Breda - Willem II (1-2), zijn vier agenten gewond geraakt. Eén agent liep tinnitus op door vuurwerk. Er zijn negen mensen aangehouden, voor het negeren van orders van politie of Mobiele Eenheid (ME), openlijk geweld, mishandeling en vernieling.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Zes verdachten zijn dezelfde avond nog vrijgelaten, maar wel met een boete op zak. Drie verdachten moesten in een cel overnachten. De recherche is een onderzoek begonnen en ze sluit meer aanhoudingen niet uit. Eén verdachte werd opgepakt in de bus van Willem II-supporters die op de weg terug was naar Tilburg.

Vier voetbalsupporters werden gebeten door honden. Veel fans hebben klappen gekregen van de ME. Twee mensen zijn behandeld door ambulancepersoneel voor de bijtwonden.

"Een grote groep geeft niets om de club of voetbal en is alleen uit op rellen."

Politie en ME hadden al rekening gehouden met rellen. “We weten ondertussen uit ervaring dat een grote groep die zich supporter noemt van haar club, niet om de club of voetbal geeft maar alleen uit is op rellen. Dat is dus een reden voor de politie om ME op te roepen die dan ook massaal aanwezig was”, zo verklaart een woordvoerder van de politie. De ME slaagde er uiteindelijk in om de rust terug te laten keren.

De problemen begonnen nadat een grote groep mannen, in zwart gekleed en met bivakmutsen op, geweld gebruikte tegen de ME. Na duidelijke waarschuwingen om weg te gaan werd er opgetreden. Er werden aanhoudingseenheden, politiehonden en -paarden ingezet om deze groep tegen te houden.

Ondertussen was ook brand uitgebroken in het uitvak. Supporters van Willem II werden in dat vak opgehouden totdat ze veilig weg konden. De brandweer is opgeroepen om het vuur te blussen.

"Gelukkig zijn de agenten lichtgewond, ze hebben aangifte gedaan."

Vier agenten zijn dus gewond geraakt. De woordvoerder van de politie: “Gelukkig zijn ze lichtgewond, zoals het er nu naar uit ziet. Eén agent heeft last van een piep in zijn oor, omdat er vuurwerk vlak bij hem ontplofte. Hopelijk zijn de klachten van korte duur. Er is aangifte gedaan door deze agenten.”

In september werd de heenwedstrijd in het Koning Willem II Stadion in Tilburg gestaakt. Aanleiding hiervoor was dat er meermalen spullen en vuurwerk op het veld waren gegooid. Burgemeester Theo Weterings van Tilburg zei in een reactie hierop dat hij bang is dat wedstrijden tussen NAC Breda en Willem II straks zonder publiek gespeeld moeten worden. “Deze supporters spelen letterlijk en figuurlijk met vuur", zo zei Weterings toen.

De confrontatie tussen Willem II en NAC Breda is een burenruzie die enorm leeft bij beide supportersgroepen. In het verleden ging het al veelvuldig mis. Het duel in september werd uitgespeeld en gewonnen door NAC (1-4). Ook de vorige wedstrijd in Breda (in april) werd gestaakt na ongeregeldheden.

Zo liep het in september uit de hand:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!