Video

Wel vuurwerkverkoop maar met de jaarwisseling een knalverbod: 'Ja, klote!'

28 december 2023 om 18:00 • Aangepast 9 januari om 02:07
nl
Vuurwerkverkoper Bart Landsmeer is kort en krachtig over de situatie in zijn stad Tilburg: “Ja, klote.” Hij mag vuurwerk verkopen, maar zijn klanten mogen het niet afsteken, want er is in de stad een afsteekverbod. Niet dat zijn klanten zich daaraan houden, want de gemeente handhaaft toch niet: “Lekker knallen met die hap!”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Bij Vuurwerkknaller Tilburg op de Besterdring staat donderdagochtend een bescheiden rij te wachten om hun vuurwerkbestelling op te halen. Moeder Tjitske is met zoon Ebbe (15) meegekomen. Ja, ze weten allebei dat je in de stad eigenlijk geen vuurwerk mag afsteken. “Ik heb gezegd: het is jouw ding”, zegt ze tegen haar zoon. “Ik ga alleen mee om het op te halen.”

Tjitske is in tweestrijd. Ze snapt het afsteekverbod wel, maar gunt haar zoon ook z’n jaarlijkse feestje. Dan mengt mevrouw Oomes zich in het gesprek. Zij komt vuurwerk ophalen voor haar zoon, omdat die moet werken. Ze is uitgesproken voorstander: “Dit is een jaarlijks evenement. Dat moeten ze niet afschaffen, eeuwig zonde. Knallen met die pot” lacht ze en ze steekt enthousiast haar duimen in de lucht.

"Pappa wil lekker effe knallen."

Even verderop staat vader Michael met zijn zoon Dani (7) en hij denkt er niet zo over: “Dat afsteekverbod, daar doen we niet aan mee. Met Oud en nieuw, om twaalf uur, daar hoort een potje vuurwerk bij hè jongen? Michael wenkt naar Dani. Die knikt ja en vindt het ‘heel leuk’ dat pappa vuurwerk koopt. “Pappa wil lekker effe knallen”, lacht die: “Veiligheidsbrilletje op en een paar potjes afsteken. Hoort erbij voor ons”.

Muziek in de oren voor verkoper Bart Landsmeer. Hij verkoopt sinds zeven jaar vuurwerk in Tilburg en merkt in de verkoopcijfers nauwelijks iets van het afsteekverbod. Maar het steekt hem wel: “We zijn ’t er gewoon niet mee eens. Voor ons is het een broodwinning. We hebben onze investeringen gedaan. Ieder jaar keuringen, inspecties. Alles om het veilig op te slaan in het pand.”

Landsmeer loopt naar achteren. Daar wordt het vuurwerk aangeleverd. Het verdwijnt in de opslagruimte in een bunker: “Hier staat het veilig. Het heeft een sprinklerinstallatie, alles dat nodig is om het veilig te kunnen verkopen.” Landsmeer heeft er flinke extra kosten door. “En als een gemeente dan op zo’n korte termijn met een afsteekverbod komt: ik vind ’t niet kunnen.”

"In de skyline van Tilburg zul je om 12 uur een heleboel vuurwerk zien."

Eerder gaf Tilburgs burgemeester Weterings al aan dat het handhaven van het afsteekverbod in de nacht van Oud en Nieuw lastig zal zijn. Het zal bij de politie een ‘lage prioriteit’ hebben, liet een woordvoerder begin deze maand weten. “Ik verwacht dat als je de skyline van Tilburg om 12 uur filmt, je een heleboel vuurwerk zult zien”, reageert Landsmeer.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Vuurwerkverkoop van start: dit zijn de regels

Deze gemeenten hebben dit jaar vuurwerkvrije zones of vuurwerkshows

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!