Drukke nieuwjaarsnacht in ziekenhuizen, maar niet alleen door feestvierders

1 januari om 11:51 • Aangepast 9 januari om 02:06
nl
De ziekenhuizen in Brabant hebben een drukke nieuwjaarsnacht achter de rug. In ziekenhuizen verspreid over de provincie kwamen 36 vuurwerkslachtoffers binnen. Zes waren er onder de achttien jaar. Ook overmatig alcoholgebruik leidde tot problemen: 71 mensen dronken zo veel, dat ze in het ziekenhuis geholpen moesten worden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Het team van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis heeft een extreem drukke nacht achter de rug. De medewerkers zijn volgens een van de zorgverleners maandagochtend ‘afgebrand’ naar huis gegaan. Er moesten acht vuurwerkslachtoffers (ouder dan 15 jaar) behandeld worden. Een van hen is doorverwezen naar Het Oogziekenhuis in Rotterdam. Verder was aandacht vereist voor 25 patiënten (ouder dan 18 jaar) die last hadden van vooral alcoholvergifting.

En als klap op de vuurpijl kwamen daar later op de ochtend de mensen bij die gewond raakten bij een ernstig auto-ongeluk in Tilburg.

Op de SEH van het Amphia in Breda kwamen twintig mensen terecht, van wie acht met vuurwerkletsel. Het gros raakte gewond aan gezicht en ogen. Twaalf mensen moesten worden geholpen, omdat ze te veel aan Bacchus hadden geofferd. Drie van hen waren jonger dan 25; drie anderen waren ouder dan 50. Ze waren er niet heel slecht aan toe. Overigens heeft ook de Huisartsenpost, die naast de SEH in 'het Amphia' is gevestigd, niet stilgezeten. Hier werden negen mensen geholpen met zulke lichte verwondingen dat het niet nodig was hen door te sturen naar de 'spoedpost'. Vorig jaar werden hier 'slechts' acht pechvogels behandeld.

Op de SEH van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven kwamen tijdens de jaarwisseling twee vuurwerkslachtoffers van 15 en 16 binnen. Bij de SEH van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch moesten drie jongeren van onder de achttien geholpen worden na een ongeluk met vuurwerk. In Ziekenhuis Bernhoven in Uden werd één slachtoffer jonger dan achttien geholpen aan oogletsel. Dit gebeurde bij het afsteken van vuurwerk. In een aantal gevallen was er ook drank in het spel. Het is niet bekend hoe ernstig de verwondingen waren.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis sprak van een stijging van het aantal vuurwerkslachtoffers. Deze oud en nieuw ging het om negen personen, van wie er vier gewond raakten aan een oog. De meeste slachtoffers liepen brandwonden op.

In vergelijking met een jaar geleden kreeg het ziekenhuis te maken met een verdubbeling van het aantal mensen die teveel hadden gedronken. Veertien in totaal, van wie er drie jonger zijn dan achttien.

'Drukke nacht'
De SEH van Ziekenhuis Bernhoven sprak van een drukke nacht. De medewerkers hadden de handen vol aan acht slachtoffers, van 17 tot 38 jaar. In drie gevallen ging het om mensen die bij het afsteken van vuurwerk verwondingen hadden opgelopen aan gezicht, hand of oog. Vier anderen liepen letsel op, dat volgens een woordvoerder van het ziekenhuis in de meeste gevallen in verband kan worden gebracht met alcoholmisbruik. Eén achtste slachtoffer, van negentien, was mishandeld en raakte gewond aan het gezicht.

De SEH-medewerkers van de twee Bravis-vestigingen hebben een drukke nacht achter de rug, al bleven zeer ernstige incidenten uit. De meeste patiënten moesten worden behandeld voor overmatig alcoholgebruik.

De SEH in Bergen op Zoom ontving zestien mensen. Elf hiervan, onder wie twee minderjarigen, hadden klachten door overmatig gebruik van alcohol. Twee personen hadden licht oogletsel opgelopen bij het afsteken van vuurwerk. De overige drie hadden andere verwondingen. De SEH van Bravis in Roosendaal verzorgde één patiënt met oogletsel door vuurwerk.

Bij het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven was sprake van een 'gebruikelijke drukte'. Behalve de vuurwerkslachtoffers van vijftien en zestien jaar, werd één iemand behandeld voor alcoholvergiftiging. Na middernacht meldden zich nog eens negen mensen op de spoedafdeling, van wie de meesten (vijf) te diep in het glaasje hadden gekeken.

Eén patiënt veroorzaakte veel onrust, omdat hij zich volgens een woordvoerder had bezondigd aan overmatig drugsgebruik.

'Gelukkig geen agressie'
Op de SEH-post van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven was er ‘gelukkig geen agressie’, zo meldt een woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat het er net zo druk was als op een gemiddelde uitgaansnacht, zij het dat er nu drie vuurwerkslachtoffers moesten worden geholpen. Twee van hen waren gewond geraakt aan hun hand, één aan een oog.

Het Anna Ziekenhuis in Geldrop heeft een vrij rustige nacht achter de rug. Hier hoefde niemand geholpen te worden met vuurwerkletsel, wel was er aandacht nodig voor twee personen die teveel alcohol gedronken hadden.

DIT WIL JE OOK LEZEN:

Eén dode en vier gewonden nadat auto tegen boom botst in Tilburg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!