'Mensen stelen meer uit winkels omdat boodschappen steeds duurder worden'

3 januari om 19:30 • Aangepast 12 januari om 02:03
nl
Bij supermarktketen Jumbo wordt jaarlijks voor ruim 100 miljoen euro aan boodschappen gestolen. Dat komt onder meer door de hoge prijzen en de zelfscankassa. Dat vertelt supermarktkenner Paul Moers. "Nederland heeft 1 miljoen armen. Als de boodschappen in twee jaar tijd 32 procent duurder worden, zijn mensen eerder geneigd om te stelen."
Profielfoto van Wim Coenen
Geschreven door

Uit jaarcijfers over 2023 van het familiebedrijf uit Veghel blijkt dat er wel heel erg veel uit de winkelschappen wordt gestolen. In veel Jumbo-filialen is dat meer dan 1 procent van de omzet. Medewerkers krijgen door de diefstallen te maken met vervelende situaties en spanningen. Het bedrijf wil winkeldieven dwarsbomen door onder meer extra beveiligingscamera's op te hangen.

Paul Moers wijt de toenemende diefstallen onder meer aan de duurdere producten en de zelfscankassa. Het heeft volgens hem ook te maken met de 1 miljoen Nederlanders die in armoede leven. Want als mensen met een kleine beurs zelf de duurdere boodschappen scannen, zijn ze volgens Moers eerder geneigd om te stelen. Met zoveel mensen in de financiële problemen moeten we daar niet van opkijken. Al zijn er ook best mensen die het wel kunnen betalen, maar het niet doen.

"Mensen hebben soms niet door dat een product niet wordt gescand."

De diefstal gebeurt overigens niet altijd bewust, vertelt hij. "Mensen hebben soms niet door dat een product niet wordt gescand. Niet alle klanten hebben meteen in de gaten dat de zelfscankassa niet gepiept heeft bij iedere boodschap."

Moers wijst ook op een breder probleem in de samenleving: normvervaging. Mensen vinden het makkelijker worden om zich niet aan de regels te houden. "Dat zie je niet alleen in de supermarkten. Kijk maar naar de jaarwisseling en de mensen die vuurwerk naar de politie gooien."

Volgens Moers hebben alle grote supermarktketens last van een toenemend aantal winkeldiefstallen. Jumbo wil extra camera’s plaatsen om de strijd met winkeldieven aan te gaan. Over andere maatregelen is het bedrijf minder open, maar Moers verwacht dat Jumbo mensen meer gaat helpen bij het afrekenen aan de zelfscankassa om zo fouten te voorkomen.

"In de toekomst wordt winkeldiefstal bijna onmogelijk."

Als de maatregelen effect hebben denkt Jumbo de prijzen te kunnen verlagen, omdat het verlies door diefstal dan afneemt. Alle boodschappen die nu worden gestolen, worden immers betaald door de mensen die wel keurig afrekenen.

De supermarktkenner meent overigens dat de zelfscankassa niet het eeuwige leven heeft. Moers verwacht dat er binnen 5 jaar een nieuw systeem is. "Met een eigen klantenkaart wordt alles in je mandje of karretje automatisch afgerekend. Op die manier wordt winkeldiefstal bijna onmogelijk."

OOK DE MOEITE WAARD:

Jumbo vertelt dat er steeds meer gestolen wordt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!