Video

Ontruiming poppodium Effenaar: 'rokerig optreden' laat brandalarm afgaan

7 januari om 14:02 • Aangepast 17 januari om 02:05
nl
De brand in poppodium Effenaar in Eindhoven zaterdagavond bleek uiteindelijk geen brand te zijn. De rook waarop het brandalarm reageerde, ontstond waarschijnlijk in de grote zaal en was onderdeel van een show. “Die rook is waarschijnlijk in een ruimte terecht gekomen waar het niet hoorde, waardoor het brandalarm afging”, laat een woordvoerder van de Effenaar weten.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

In de grote zaal speelde zaterdagavond de coverband ‘The Dirty Daddies’, een act die bekendstaat om spectaculaire shows met vlammen, confetti en lichteffecten. Op het moment dat het brandalarm afging, was dat optreden voorbij en stond er geen publiek meer in de grote zaal. “Het is aannemelijk dat de showrook die daar gebruikt is, ergens terecht is gekomen waar het niet hoorde. We onderzoeken nog hoe dat gebeurd is.”

Ondertussen stond dj Nicole den Ouden in de kleine zaal op het podium te draaien. Rond één uur ging het brandalarm af en moest ze het pand verlaten. Op dat moment waren er zo’n driehonderd mensen binnen. Den Ouden had al snel in de gaten dat ze echt naar buiten moest. “Ik stond op het podium en zag dat barpersoneel mensen naar buiten wees. Dus ik wist dat we het goede voorbeeld moesten geven en moesten vertrekken.”

"Ze laten ons niet voor niets zo lang buiten staan."

Eenmaal buiten dachten veel bezoekers aan een oefening. “Maar ik wist dat het serieus was. Ik heb ook een tijdje bij de Effenaar gewerkt en ze laten ons niet voor niets zo lang buiten staan.” Bezoekers moesten naar het nabijgelegen Centraal Station, omdat het daar warmer was. Het personeel bleef veelal op de verzamelplek bij de Effenaar. Wachtend op wat komen ging.

De brandweer controleerde uiteindelijk het hele gebouw. Volgens een woordvoerder van de brandweer was de rook vooral aan de buitenkant van het pand zichtbaar. Binnen vonden ze geen brandhaard.

Den Ouden: “Het was best spannend, omdat we niet wisten wat er gaande was. Wel of geen brand, dat was niet duidelijk. Iedereen z’n spullen lagen nog binnen.” Uiteindelijk kwam het bericht dat er geen sprake was van brand en dat er geen vervolg werd gegeven aan de avond. Bezoekers konden in de Effenaar hun spullen ophalen.

"De tijd die overbleef was simpelweg te kort om door te gaan."

“Al met al had de brandweer binnen een uur helder wat er aan de hand was”, vertelt de woordvoerder van de Effenaar. Maar de avond voortzetten, zat er niet in. “We waren tot drie uur open. De tijd die overbleef was simpelweg te kort om door te gaan. Je hebt toch te maken met de opbouw van een show.”

Voor dj Nicole bleek het een abrupt einde van de avond. “We hadden net voordat het brandalarm afging een kei leuk blokje bedacht, maar dat ging ‘m niet meer worden. Maar gelukkig draaien we zo’n drie keer per jaar bij de Effenaar, dus over een tijdje mogen we weer.”

De Effenaar spreekt van ‘een vervelende samenloop van omstandigheden’. “Maar we zijn vooral heel blij dat het allemaal goed verlopen is, dat het protocol goed gewerkt heeft en dat er geen sprake was van brand."

Hier lees je hoe de hulpdiensten in actie kwamen toen het brandalarm afging.

Bekijk hieronder de beelden van de ontruiming.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!