Video

Tankstation beklad door klimaatactivisten: 'Heb twee uur gepoetst'

7 januari om 19:30 • Aangepast 17 januari om 02:04
nl
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion Den Bosch (XR) hebben zondag actie gevoerd bij een tankstation van TotalEnergies aan de Hambakenweg. Het benzinestation werd voorzien van tape, nepbloed en er werden pamfletten opgehangen. Voor een medewerker van de benzinepomp leverde het vooral veel werk op. "Een collega en ik hebben twee uur moeten poetsen."
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

De actiegroep wilde met de 'verrassingsdemonstratie' aandacht vragen voor vier klimaatactivisten die vastzitten in Uganda na het aanbieden van een petitie tegen de aanleg van de East African Crude Oil Pipeline (EACOP). Deze pijplijn wordt gebouwd door olieconcern TotalEnergies en zorgt volgens XR voor 'de verwoesting van natuur en mensenlevens'.

Ook in vijf andere steden werd actie gevoerd en onlangs werd ook het hoofdkantoor van TotalEnergies in Den Haag door XR bezet. "Het gaat ons er vooral om dat dit verhaal bekend wordt bij mensen en de klanten die er komen tanken", zegt Thomas van der Steen, een van de activisten van XR.

"Ik heb de deur een tijdje op slot gedaan."

Volgens een werknemer van het tankstation, die op dat moment aan het werk was, heeft de actie niet voor heel veel overlast geleid. "Sommige klanten dachten dat we dicht waren omdat ze het tankstation met linten hadden afgesloten. Ze stonden met vlaggen te zwaaien en toen heb ik de deur een tijdje op slot gedaan."

Lang duurde de actie niet, zegt ze. De werknemer snapt de actievoerders, maar niet de plek. "Ga dan bij het hoofdkantoor demonstreren." Ze heeft er vooral veel werk aan gehad. "Samen met een collega hebben we twee uur gepoetst. Ze hadden behangerslijm gebruikt en een soort siroop, als nepbloed."

"Indirect is de eigenaar medeverantwoordelijk."

"Nee, geen verf. Dat was bietensap met ketjap", zegt de 19-jarige actievoerder uit Den Bosch over het recept van het nepbloed. Volgens hem zijn er met opzet deze onschuldige middelen gebruikt. "Onze acties moeten geweldloos en zonder blijvende schade."

De actievoerder hoopt dat de pomphouder TotalEnergies onder druk wil zetten. "Ik hoop dat hij zich inleest in wat wij zeggen. Indirect is de eigenaar medeverantwoordelijk voor de gebeurtenissen en het geld dat door Total wordt verdiend", vindt hij. De eigenaar van het tankstation was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

De verrassingsdemonstratie werd door de activisten zelf gefilmd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!