Video

Karin leeft in angst na brand in haar huis: 'Mijn ex komt het nog afmaken'

8 januari om 17:33 • Aangepast 17 januari om 02:04
nl
Het huis van Karin van Oort (56) in de Waalstraat in Den Bosch is volledig verwoest door brand. En ze weet het zeker: hier zit haar ex achter. En die laat haar niet met rust, zo vreest Karin. “Hij is gek en tot alles in staat.”
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Zonder schroom laat Karin haar uitgebrande huis zien. De puinhoop is onbeschrijflijk. Alle ramen liggen eruit en in het huis is alles verbrand, gesmolten of zwartgeblakerd. Je kunt er nauwelijks lopen, omdat alle stucwerk door de hitte naar beneden is gekomen. Achter in de tuin is het afdak compleet vernield. De kamers boven zijn niet uitgebrand maar wel compleet zwart door de rook.

In de keuken laat een gesmolten radio zien dat ook daar de hitte enorm was. De tv aan de muur in de woonkamer is verbrand en van de bank rest niet veel meer dan een geraamte en wat springveren.

"Ik dacht maar een ding: die kleine ligt boven!”

“Mijn zoon en ik zaten daar op de bank, toen er ineens brand was bij het rolluik”, wijst Karin aan. “Het ging heel snel en ik dacht maar een ding: die kleine ligt boven!”

Snel werd de jongen van 6 uit bed gehaald en naar het ziekenhuis gebracht met ademhalingsproblemen. “Dat had niet veel langer moeten duren”, weet Karin. “Gek was dat. Ik ging meteen in een overlevingsstand. Ik heb ook meteen bij de buren op de deur gebonsd. Iedereen moest eruit.”

Wat rest is een troosteloze bende in het huurhuis, dat voorlopig onbewoonbaar is. Maar, de ellende is nog niet voorbij. “Mijn ex heeft gezworen dat hij ons wat aan gaat doen. Na 38 jaar wil ik echt niet meer met hem verder en nu zegt hij dat als hij niet gelukkig is, ik het ook niet mag zijn. Dus hij gunt mij het huis niet en de kleinkinderen ook niet.”

“Ik weet dat deze brand het werk van mijn ex is."

“Hij heeft gezworen dat hij mij bij mijn haren vastpakt en mijn zes kleinkinderen doodschiet. En daarna zichzelf.” Door de brand in haar huis weet Karin dat het dus niet bij woorden blijft, maar dat haar ex ook echt tot alles in staat is.

Vorig jaar mei werd haar 59-jarige ex Roland H. al door een arrestatieteam opgepakt. Hij bedreigde Karin en haar dochter met een pistool en mishandelde hen in het huis aan de Waalstraat, waar ze jaren samen gewoond hebben. Na de inval werden in totaal vier vuurwapens, een demper, een boksbeugel, twee messen en vier bijlen gevonden.

H. werd veroordeeld tot negen maanden cel en komt volgende maand al weer vrij, hoorde Karin. “Ik weet dat deze brand zijn werk is. Hij zit vast in de gevangenis in Grave, dus hij zal wel iemand hebben ingehuurd. Vorige week is het huis van m’n dochter al helemaal overhoop gehaald. Alles opengesneden, op zoek naar verborgen geld waarschijnlijk. En daar zit hij ook achter.”

“Vorig jaar riep hij al dat hij ons kapot gaat schieten."

Volgens Karin is Roland vaker veroordeeld voor geweld en bedreiging. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat H. al zeker zes veroordelingen op zijn naam heeft staan in ruim twintig jaar. “Ik ben ook m’n hele leven mishandeld door hem. Mensen die daar getuige van waren heeft hij ook bedreigd.”

Karin zoekt nu een plek waar ze veilig is en weer tot rust kan komen. Na de brandstichting heeft ze weer contact met justitie over haar ex. “Het lijkt erop dat ze het nu wel serieus gaan nemen en proberen hem langer in de cel te houden.”

Maar Karin is er niet zeker van dat dat genoeg is en dat het bij een brand en een inbraak blijft. “Vorig jaar riep hij al dat hij ons kapot gaat schieten. Hij is gek en tot alles in staat.”

OOK DE MOEITE WAARD:

Arrestatieteam viel huis binnen dat is uitgebrand, buurt vermoedt opzet

Flinke brand: kind naar ziekenhuis en huizen onbewoonbaar

Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Hier zaten Karin en haar zoon op de bank toen de brand uitbrak.
Hier zaten Karin en haar zoon op de bank toen de brand uitbrak.
Foto: Bart Meesters/SQ Vision
Foto: Bart Meesters/SQ Vision

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!