Brand zet gezin in de kou: 'Dit is meer overleven dan leven'

8 januari om 22:02 • Aangepast 17 januari om 02:06
nl
Ineens is het koud in ons land en dat is nu net waar Jordy Capello, zijn ouders en zus uit St Willebrord geen zin in hebben. Het gezin zit sinds een woningbrand, eind november vorig jaar, letterlijk en figuurlijk in de kou. “Mijn moeder belt geregeld met Enexis, maar ik heb er geen vertrouwen meer in.”
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

De ellende begon op 22 november met de slimme elektriciteitsmeter. Die vloog door onbekende oorzaak in brand en korte tijd later stond een deel van het huis van de familie Capello aan de Kaaistraat in lichterlaaie. “Het vuur sloeg snel om zich heen”, vertelt de 17-jarige Jordy.

"De hele gang werd getroffen en daarna ook de tweede verdieping."

De hele gang werd flink door vuur en rook getroffen. De rook vond ook een weg naar de tweede verdieping. ”En dan hebben we het nog niet over waterschade gehad. En de stank, die nog steeds in het pand hangt. Als we iets willen schoonmaken, moeten we echt mondkapjes om doen”, zegt Jordy.

“We zouden best alles willen schoonmaken en repareren, maar daar heb je ook stroom voor nodig. Een vervangende meterkast die we hebben opgehangen, mag alleen door gecertificeerde mensen of instanties worden aangesloten. Dat betekent dat we niet kunnen boren of zagen”, legt Jordy uit. Enexis bellen, lijkt dan een logische stap. Maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen, want volgens Jordy geeft de netwerkbeheerder nauwelijks thuis.

"Je bent alleen maar bezig om te kijken hoe je het warm houdt met elkaar.”

Bijna twee maanden na de brand bivakkeert de familie Capello in een caravan die naast het huis staat. Het kan gezellig zijn met zijn vieren op de bank en wat stoelen rondom een straalkacheltje, maar leuk is anders. Zeker nu het met de dag kouder wordt en vooral de gevoelstemperatuur als een baksteen daalt.

"Het is meer overleven dan leven. Je bent alleen maar bezig om te kijken hoe je het warm houdt met elkaar”, zegt Jordy. Overdag zitten ze in het woongedeelte van de caravan met dubbele kleding en handschoenen aan. ’s Avonds leggen ze een stuk of drie hete kruiken in bed.

Gelukkig kunnen ze af en toe bij de buren terecht. Jordy: “Daar mogen we af en toe wat stroom afnemen, maar dat willen we ook niet te vaak doen om te voorkomen dat de stoppen doorslaan. Als we de tv, stofzuiger of magnetron aanzetten, dan lopen we het risico dat de stroom uitvalt en dan moeten we hopen dat de buren thuis zijn om het weer aan te zetten.”

"We hebben echt geprobeerd het zo snel mogelijk op te lossen."

Enexis geeft dinsdag in een reactie aan dat het gezin sinds maandag weer gas heeft. "Daarnaast staat woensdag de elektriciteitsvoorziening op de planning, dus dan is er ook opnieuw stroom", aldus een woordvoerder van de energieleverancier.

"Wij begrijpen heel goed dat het vervelend is voor de bewoners om in de kou te zitten", vervolgt hij. Volgens hem was er pas net voor de kerstvakantie een akkoord tussen Enexis en de familie Capello over de offerte. "Helaas hadden we vanwege de feestdagenperiode niet genoeg monteurs beschikbaar om het probleem op korte termijn op te lossen."

"We hebben echt geprobeerd het zo snel mogelijk op te lossen, maar het lukte ons helaas niet om deze werkzaamheden eerder in te plannen", zegt de woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!