Video

Wegenwacht draait overuren tijdens kou: 'Mijn auto deed helemaal niks'

9 januari om 07:00 • Aangepast 17 januari om 02:05
nl
“Mijn auto tikte een paar keer en daarna sloeg de motor af.” Hoeveel mensen zouden maandagmiddag dezelfde ervaring hebben gehad als Kim uit Helmond? Ze wilde met haar auto wegrijden, maar de accu had het begeven. “Er gebeurde helemaal niks. Wat ik toen dacht? De ANWB bellen.”
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Ook wat dat betreft stond Kim niet alleen. “Normaal gesproken helpen we op een maandag vierduizend mensen met pech, deze dag houden we rekening met een man of zesduizend”, vertelt wegenwachter Wilbert, die heel veel mensen blij heeft gemaakt.

"Dat auto's een tijdje stil stonden en de kou leidden tot pechgevallen."

De ANWB had er al rekening mee gehouden dat het een enorm drukke dag zou worden. Je kunt er de klok op gelijk zetten, wil Wilbert maar zeggen. “De afgelopen twee weken hebben veel auto's vanwege de vakantie stilgestaan. Dit in combinatie met de kou én het feit dat veel automobilisten in het najaar er niet aan gedacht hebben de accu te controleren, leidt ertoe dat er zoveel pechgevallen zijn."

De organisatie was hier al op aangepast. Wilbert: “Opleidingen en cursussen zijn geschrapt. Er is aan personeel gevraagd meer te gaan werken en er worden meer mensen ingezet. Inderdaad even geen dagje vrij. Zo proberen we te voorkomen dat mensen drie uur moeten wachten.” Het is en blijft toch wel lopendebandwerk. Want terwijl Wilbert de ene pechvogel helpt, blijft de lijst met wachtenden groeien.

"Ik moest een uur of twee wachten en dat viel best mee."

Geen kwaad woord overigens van de mensen die deze maandagmiddag door Wilbert uit hun ‘lijden’ worden verlost. Kim: “Ik dacht meteen aan de ANWB toen er niks gebeurde met mijn auto. Uiteindelijk moest ik een uur of twee wachten en dat viel me gezien de weersomstandigheden best mee. Bovendien kon ik thuis lekker warm wachten. Ik heb nooit gehoord dat het goed is om je accu geregeld te testen. Ik had het eigenlijk wel kunnen weten, want mijn auto is al wat jaartjes oud. Nu weet ik het voor de volgende keer.”

Ook nieuwere auto's kunnen met deze vorm van panne te maken krijgen. John uit Geldrop heeft een Ford Transit van een half jaar oud en die weigerde ook dienst. Hier was de accu eveneens de veroorzaker, of eigenlijk John zelf. Zijn auto had twee weken stilgestaan en dat is tijdens deze plotselinge koude tijden vragen om problemen, beseft hij zelf ook. Wilbert: “Je loopt dit risico al met een klein beetje vorst.”

Toch was John wel verstandig. Het was maar goed dat hij even wilde checken of zijn auto zou starten, omdat hij pas deze dinsdag voor zijn werk met de auto op pad zou moeten. Voorkomen is beter dan genezen al moest ook in zijn geval, na ruim een uur wachten, de autodokter worden ingeschakeld.

"Accu's controleren en auto's niet op de handrem zetten."

Wilbert had er geen moeite mee, al is het steeds hetzelfde liedje in deze tijd van het jaar. Daarom geeft hij graag wat tips: "Accu's tijdig controleren dus, auto níet op de handrem zetten, zorgen dat de portieren, vooral het rubber, afgedekt en droog zijn en dat de banden de juiste spanning hebben."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!