8 tips om het warm te houden, zonder dat het je een kapitaal kost

9 januari om 20:00 • Aangepast 19 januari om 02:05
nl
Het is koud, dus bibberen en klappertanden is aan de orde van de dag. Maar op een hoge energierekening zit niemand te wachten. De boel nu even snel isoleren is niet echt een optie. Een warmtepomp heeft nog lang niet iedereen. Acht eenvoudige en voordelige tips om jezelf in huis lekker warm te houden,
Profielfoto van Rik ClaessenProfielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

1. Kieren dichtplakken

Een kiertje hier en een slecht geïsoleerd stukje muur daar: tocht zorgt ervoor dat de temperatuur binnenshuis akelig laag blijft. Schilderstape is hiervoor de beste snelle oplossing. Plak de tape op plekken waar tocht naar binnenkomt. Kijk vooral eens bij de raamkozijnen en bij de vensterbanken. Volgens energiecoach Rob Noordanus uit Dongen lekken ramen veel warmte naar buiten en laten deze de kou gemakkelijk binnenkomen. Komt er tocht onder de voordeur vandaan? Rol een badhanddoek op en leg die voor de kier.

2. Gordijnen

Eigenlijk heel voor de hand liggend, maar doe je gordijnen overdag open zodat het gratis zonlicht naar binnen kan. Als de zon onder is, doe dan snel je gordijnen dicht om de warmte binnen te houden. Heb je geen traditionele gordijnen dan helpt raamdecoratie zoals een rol- of plissé gordijn ook.

En als je even de ramen open zet om het huis te luchten, laat ze niet te lang open.

3. Verplaats je luie stoel (of bank)

Het is comfortabel om je sofa of bank recht voor de verwarming te zetten. Maar het ding neemt wel de warmte op die anders de kamer in zou gaan.

Heb je de bank verplaatst, trek dan een elektrisch dekentje over je heen. Die kan je in korte tijd flink opwarmen. Dat geldt ook voor een elektrisch kacheltje. Let wel goed op dat je ze niet onnodig stroom laat vreten. Het gaat hier volgens energiecoach Rob om slim verwarmen.

4. Kaarsen

Alle beetjes helpen dus ook kaarsen. Niet alleen gezellig, het voelt ook echt warmer.

5. Radiatorfolie

Voor een paar euro koop je een rol bij de bouwmarkt. De achterkant van je radiator verwarmt meestal alleen de (buiten)muur. Zo gaat er veel warmte verloren. Speciale folie achter je radiator kaatst de warmte terug waardoor het de ‘goede’ kant op gaat,

6. Vloerkleed

Niks is zo vervelend als koude voeten. Een vloerkleed helpt dat te voorkomen. Tegelijk houdt een tapijt, zeker als het hoogpolig is, warmte vast.

7. Kruik

Ouderwets misschien, maar gewoon een kruik vullen met heet water voor in bed voorkomt koude voeten. En dat slaapt een stuk fijner.

8. Kleding

Trek, zeker als je stil zit om bijvoorbeeld televisie te kijken, een extra dikke trui aan. Met nog extra (zelfgebreide) sokken en je bent goed tegen de kou bestand. "Onderschat de voordelen hiervan niet", stelt de energiecoach uit Dongen.

NOG MEER VERHALEN OM VAN TE BIBBEREN:

Winterkou zorgt voor topdrukte, niet alleen bij de verwarmingsinstallateur

Lees hier hoe de wegenwacht overuren draait door massaal bevroren accu's

Met deze tips bescherm je je trouwe viervoeter tegen de kou

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!