Historische mijlpaal PSV nabij: 'Record kan zelfs naar 23 zeges op rij'

14 januari om 09:54 • Aangepast 23 januari om 02:04
nl
PSV is bezig aan een historische sportprestatie. Deze zondag winnen uit tegen FC Utrecht en er is geen club in Nederland die vaker achter elkaar won vanaf de seizoenstart. Maar liefst 18 zeges op een rij. Daarmee zou de de club uit Eindhoven het vorige record verbreken dat ook op naam staat van PSV. In het seizoen 1987/1988 won de ploeg onder leiding van trainer Guus Hiddink 17 keer op rij. “Wat wij toen deden was veel moeilijker”, vindt clubicoon Willy van de Kerkhof.

Van de Kerkhof kan het weten. De oud-international speelde destijds in dat team. “Begrijp mij niet verkeerd,” zegt Willy. “Het is zeer knap wat het huidige PSV doet. En natuurlijk is het leuk dat mijn eigen club dit record vorige week al evenaarde toen ze thuis wonnen van Excelsior. Maar wat wij in 87/88 deden, was wel moeilijker", vindt hij.

Meer tegenstand
Hoewel de ploeg van de huidige trainer Peter Bosz een imponerende reeks neerzet, is de sportprestatie niet te vergelijken met de situatie in 1988 meent Willy. "In onze tijd was er meer tegenstand, vooral omdat er toen meer internationals in Nederland speelden. In de huidige competitie zitten bovendien zeven of acht ploegen die niet Eredivisiewaardig zijn. Dat kun je niet met toen vergelijken.”

Tussen beide successen zit 35 jaar. Oud-PSV'er Berry van Aerle geeft toe dat hij zich het record met de Eindhovense club eigenlijk niet meer goed herinnerde. "In die tijd stonden we als team niet stil bij records. We probeerden gewoon zo veel mogelijk wedstrijden te winnen", zegt Berry nuchter, die na zijn carrière als voetbalscout aan de slag ging.

De voormalig verdediger ziet 'zijn' PSV dit seizoen de overwinningen gemakkelijk binnenhalen, maar waarschuwt de ploeg voor gemakzucht. "Ze moeten op het scherp van de snede blijven spelen om het record te verbreken. Zo slecht spelen als in het laatste kwartier tegen Excelsior, mag niet. Maar records zijn er om gebroken te worden, dus van mij mogen ze alle 34 wedstrijden winnen!", zegt Berry.

Record verbreken
Dat PSV het clubrecord deze zondag gaat verbreken, staat volgens Willy vast. “PSV in deze vorm is bijna onverslaanbaar. Daarna moet het ook wel lukken om het record naar 22 of 23 wedstrijden te tillen. Je hebt namelijk niet zo’n heel lastig programma na de uitwedstrijd tegen Utrecht", weet hij.

Het blijft een knappe sportprestatie, erkent het clubicoon: “Je moet iedere wedstrijd scherp zijn. Dat is een ontzettende uitdaging, maar het is het waard. Als er een nieuw record komt, wens ik die huidige selectie de komende 35 jaar, of langer, net zo veel plezier als wij hebben gehad", sluit hij lachend af.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT

Winnend PSV met uitblinkende spits gaat de geschiedenisboeken in

Beretrotse Luuk de Jong na historische PSV-avond: 'Het is echt genieten'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!