Inwoners Budel verdeeld over spreidingswet: het helpt tot en met 'geen nut'

17 januari om 13:13 • Aangepast 2 februari om 02:04
nl
De kogel is officieel nog niet door de kerk: maar de spreidingswet komt vrijwel zeker door de Eerste Kamer. Met het aannemen van de wet moeten alle gemeenten asielzoekers op gaan vangen. De inwoners van Budel die al jaren in de frontlinie bivakkeren met een overvol opvangcentrum, reageren verdeeld. Zo zal het volgens buurtwachter Harm van Leuken wel los lopen met de spreiding. Andere buurtbewoners delen die mening niet met hem. "Het helpt zeker als andere gemeentes ook helpen met de opvangen.”

Harm van Leuken (34) is een van de buurtwachten die bij het AZC in Budel een oogje in het zeil houden zodat de eventuele overlast niet uit de hand loopt. "Wat mij betreft kan de vlag nog niet uit", vertelt Harm in ochtendprogramma Wakker! "We zijn nu een halfjaar bezig en het aantal incidenten in Budel neemt af. We doen het dus niet voor niks. Het is niet zo dat ons werk door de spreidingswet ineens niet meer nodig is. Misschien gelooft onze burgemeester nog in sprookjes. Maar voordat er gespreid gaat worden zijn we sowieso in tijd al een eind verder."

"Geloof me: het COA gaat voorlopig nog geen asielzoeker in Budel weghalen."

Volgens de buurtwachter zal het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) asielzoekers gaan spreiden over het land. "Budel is een mooie grote locatie. De infrastructuur is helemaal ingericht om grote aantallen asielzoekers op te vangen. Geloof mij: het COA gaat voorlopig in Budel nog geen asielzoeker weghalen."

Niet iedereen in de gemeente Budel deelt de mening van Harm. “Ik ben erg blij met de spreidingswet. Het is beter als andere gemeentes ook helpen met het probleem”, laat een buurtbewoner aan de verslaggever van Omroep Brabant weten. “Ik denk dat dit een onvermijdelijke beslissing is. De concentratie van asielzoekers in Budel en Maarheeze is veel te hoog voor de grootte van de gemeenschap”, zegt een man getogen met grote, blauwe sjaal.

"Elke gemeente moet kunnen opvangen, nu doen alleen wij het en dat voelt oneerlijk.”

“Het is hier al genoeg een rotzooi in het dorp. Ik denk dat deze wet kan helpen. Elke gemeente moet kunnen opvangen, nu doen alleen wij het en dat voelt oneerlijk”, zegt een vrouw voordat ze de supermarkt binnenstapt en de kou ontvlucht.

Of alle gemeenten zitten te wachten op asielzoekers, betwijfelt Harm tot slot. "Die zien wat er nu speelt in Budel en Ter Apel."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Harm beroemd na talkshow: 'Ik ben niet racistisch, want ik eet shoarma'

Geen knokploeg maar buurtpreventie moet Budel en Maarheeze veiliger maken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.