Portiers over geschminkte carnavalsvierders: 'Hebben iets te verbergen'

22 januari om 17:58 • Aangepast 27 januari om 02:05
nl
Jezelf met schmink omtoveren tot een totaal andere gedaante, wordt met carnaval steeds populairder. Maar niet iedereen is razend enthousiast. Portiers die waken over de veiligheid in de horeca, waarschuwen voor onherkenbare carnavalsvierders. "De ervaring leert dat schmink voor overlast zorgt."
Profielfoto van Christiaan Bruil
Geschreven door

"Carnavalsvierders met schmink hebben vaak iets te verbergen", weet voormalig portier Harald Bloks. Ruim 45 jaar stond hij in Den Bosch met carnaval bij grote horecazaken aan de deur. De oud-portier heeft negatieve ervaringen met de geschminkte creaties tijdens carnaval. "Ik heb groepen carnavalsvierders met schmink of masker altijd een kans gegeven, maar de ervaring leert dat ze redelijk anoniem rotzooi kunnen trappen."

"Minderjarige jongens hopen door de schmink tóch binnen te komen."

De oud-portier heeft geregeld meegemaakt dat daders van uitgaansgeweld door de schmink ermee weg wisten te komen. "Ze zijn gewoon moeilijk te pakken. Iemand kan snel naar het toilet vluchten om de schmink van zijn gezicht af te vegen. Dan hebben portiers niks aan het signalement dat een slachtoffer geeft. Wat heb je aan een omschrijving als: 'hij had een skeletgezicht'. Het mag er dan allemaal erg mooi uitzien, maar portiers kennen helaas de andere kant van de medaille."

Ook Corné Manders, portier bij Sergeant Pepper in Uden, heeft zijn bedenkingen bij de schmink. "Ik heb een tijd terug de handen vol gehad aan een groep jongens die zeiden uit Bergen op Zoom te komen. Ze waren allemaal geel-zwart geschminkt en hadden dezelfde shirts aan. Dat maakt ingrijpen erg lastig. Als iemand zich misdraagt, pik je die niet zomaar uit de groep omdat ze niet van elkaar zijn te onderscheiden", zegt hij.

De Udense portier noemt nog een nadeel van de carnavalsschmink. "Minderjarige jongens hopen met schmink op tóch een café binnen te komen. Gelukkig zijn de controles door de jaren heen steeds strenger geworden, maar met een geschminkt gezicht blijft het lastig", zegt Corné.

"Een geroutineerde portier wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft."

Het is volgens beide portiers belangrijk om contact te maken met de geschminkte carnavalsvierders. "Bij grote groepen spreek ik één iemand aan. Van hem of haar houd ik de identiteitskaart bij me. Als de groep zich netjes heeft gedragen en het café verlaat, dan krijgt het aanspreekpunt ID-kaart terug", zegt Corné. "Dat gaat in bijna alle gevallen goed."

Ook Harald heeft een belangrijke tip voor collega-portiers om overlast voor te zijn. "Een geroutineerde portier wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Goed 'scannen' en een paar zinnen uitwisselen met mensen die bij je voor de deur staan, kan een hoop ellende voorkomen", zegt hij met een glimlach.

De Nederlandse Veiligheidsbranche laat in een reactie weten zich niet in het beeld van de Brabantse portiers te herkennen. "In Limburg is 99 procent van de carnavalsvierders geschminkt en daar hebben we geen vervelende ervaringen mee", laat een woordvoerder weten.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Schminken steeds populairder met carnaval: 'Mensen willen gek of mooi zijn'

Radio-dj Koen Wijn is er bijna klaar voor, nu nog het kostuum (foto: Omroep Brabant).
Radio-dj Koen Wijn is er bijna klaar voor, nu nog het kostuum (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.