Video

Protest tegen vuurwerkopslag in centrum Baarle-Hertog: 'Het ligt gevoelig'

21 januari om 09:00 • Aangepast 2 februari om 02:04
nl
De gemeente Baarle-Nassau wil de opslag van vuurwerk in het centrum van de Belgische buurgemeente Baarle-Hertog tegengaan. Ze heeft bezwaar aangetekend tegen drie omgevingsvergunningen die voor die opslag, van maximaal 150 kilo, zijn aangevraagd. De gemeente vindt dit 'geen veilige gedachte' voor haar inwoners. De opslag zou op een industrieterrein moeten komen en niet in het centrum van de grensgemeente, vindt ze.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Baarle-Nassau vormt met Baarle-Hertog een enclave. Hierdoor ligt het ene huis op Nederlands grondgebied en wonen de buren hiervan in België.

Het is beide gemeenten een doorn in het oog dat er in Baarle-Hertog het hele jaar door vuurwerk kan worden verkocht. Vooral in de maanden oktober, november en december leidt dit tot grote verkeersoverlast, omdat veel mensen uit ons land in deze Belgische grensplaats vuurwerk komen kopen. Een deel van de vuurpijlen en kanonslagen is in ons land verboden.

Meer protest
Het is niet voor het eerst dat Baarle-Nassau bezwaar heeft aangetekend tegen een vergunning voor de verkoop of opslag van vuurwerk in de aangrenzende gemeente. "Dat was vorig jaar mei en gericht tegen de Belgische provincie Antwerpen die verantwoordelijk is voor de afgifte van springstofvergunningen. Deze procedure loopt nog”, legt een woordvoerder van de gemeente Baarle-Nassau uit.

Zij is nu in de pen geklommen, omdat er aanvragen waren ingediend voor de opslag van vuurwerk in de Kapelstraat, de Klokkenstraat en de Molenstraat. Dat zijn locaties die in of tegen het centrum van Baarle-Hertog liggen. Hier is het elk jaar een komen en gaan van vooral Nederlandse vuurwerkliefhebbers, die vaak voor grote bedragen inkopen doen in het Belgische deel van Baarle.

Volgens directeur Jan Vervoort van de gemeente Baarle-Hertog kan iedereen nog tot 28 januari bezwaren indienen. "Ik weet dat Baarle-Nassau dat van plan was, maar heb er nog niets van gezien. Maar het zal me niet verwonderen, het ligt immers gevoelig in het dorp."

Het is vervolgens aan de burgemeester en de schepenen (vergelijkbaar met wethouders in ons land) van Baarle-Hertog om hierover een besluit te nemen. "Dat kan ertoe leiden dat vergunningen voor nul jaar, dus niet, een jaar, meer jaren of voor onbepaalde tijd worden afgegeven. De huidige vergunningen zijn geldig tot eind juni dit jaar en hebben dan een looptijd van zes jaar gehad", zo legt Vervoort uit. Hij ontkent dat vergunningen voor een periode van dertig jaar worden afgegeven, wat een woordvoerder van de gemeente Baarle-Nassau eerder wel suggereerde.

Vuurwerkbranche heeft succes
Ook de gemeente Baarle-Hertog wil, zoals gemeld, paal en perk stellen aan de verkoop van vuurwerk. Tot nu toe heeft de vuurwerkbranche die pogingen met succes bij de rechtbank weten te dwarsbomen. Ook loopt er nog een aantal zaken bij de Belgische Raad van State. Baarle-Hertog was onder meer van plan om vanaf oktober vorig jaar alleen in de laatste drie maanden van het jaar en dan ook enkel online vuurwerkverkoop toe te staan. De rechter kon zich hierin niet vinden.

Een verslaggever van Omroep Brabant zag eind september vorig jaar dat het toen al druk was in Baarle-Hertog:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!