Video

Steekpartij op station Maarheeze: 'We moeten weer preventief fouilleren'

22 januari om 16:23 • Aangepast 31 januari om 02:04
nl
Na een steekpartij op het treinstation in Maarheeze zondagavond, roepen politieke partijen in de gemeente Cranendonck om maatregelen. Zo zou preventief fouilleren weer moeten worden ingevoerd om verder geweld in en rond het plaatselijke asielzoekerscentrum in te dammen. "Dit is pappen en nathouden wat we nu doen”, zo klinkt het.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Een 27-jarige man raakte gewond bij de steekpartij in Maarheeze. Het slachtoffer was een bewoner van het asielzoekerscentrum (azc) dat is gehuisvest in de voormalige Nassau Dietz kazerne in Budel. De politie hield vijf andere bewoners van het asielzoekerscentrum aan. Volgens de politie liep een ruzie uit op een vechtpartij waarna er werd gestoken.

Op het azc zelf zijn laatste vijf maanden vijf steekpartijen geweest, iedere maand één. Maar nu is politiek Cranendonck waar het azc onder valt, in rep en roer. “Dit is heel schrijnend”, zegt Carry van Rooij, fractievoorzitter ELAN, de grootste politieke partij in Cranendonck. “Het is buiten het terrein gebeurd en dat is een groot probleem.”

Volgens Dirk van Asten, politicus uit Maarheeze, is de onrust onder de dorpsbewoners groot na dit laatste steekincident. “Er is enerzijds angst dat onze inwoners betrokken raken bij de incidenten die buiten het azc plaatsvinden. Anderzijds zorgt het ook voor veel verdeeldheid onder onze inwoners want voor- en tegenstanders van het azc komen in ‘nare’ discussies terecht."

"Je vraagt je af, wat gebeurt er met mijn kinderen als ze op de trein stappen?"

Volgens beide politici doet deze steekpartij iets met het veiligheidsgevoel van mensen in de omgeving. “Mijn vrouw is lastiggevallen in de trein”, zegt Van Asten. “Laatst stapte ze in Eindhoven op om naar Maarheeze te rijden. We hebben een videoverbinding met elkaar gehad, totdat ze hier op de bank thuis zat.”

Volgens Carry van Rooij komt het allemaal heel dichtbij. “Je vraagt je af, wat gebeurt er met mijn kinderen als ze op de trein stappen.” Op het treinstation in Maarheeze staan bewakers die mensen zonder kaartje op het perron tegenhouden. “Sindsdien is het gevoel van veiligheid wel toegenomen”, zegt Van Rooij. “Maar na zo’n incident gaan mensen er toch weer voor kiezen om op een andere manier te reizen dan via Maarheeze.”

"Hardere maatregelen nodig, het is pappen en nathouden wat we doen"

Volgens Van Rooij moeten er nieuwe maatregelen komen. “Wij willen de burgemeester gaan oproepen om toch weer preventief te gaan fouilleren.” Dat is eerder gebeurd in de omgeving van het azc, maar die maatregel werd opgeheven toen het rustig bleef. “Het blijkt toch weer nodig te zijn. Ik vind dat hardere maatregelen nodig zijn, want dit is pappen en nathouden wat we doen.”

Volgens de gemeente is de burgemeester in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie over eventuele aanvullende maatregelen. De mannen die bij het steekincident betrokken zijn, worden overgeplaatst naar andere opvanglocaties.

"Ik heb hier nog nooit iets meegemaakt"

De meeste reizigers op het station van Maarheeze, geven maandagmiddag aan zich wel veilig te voelen en gewoon de trein te pakken. “Ik heb hier nog nooit iets meegemaakt”, zegt een vrouw. “De enige keer dat ik me onveilig voelde in dit dorp, is toen meneer Wilders hier was uitgenodigd.”

Maar een andere jongeman wil niet meer met de trein. “Ik werk hier vlak achter. Ik ben hier naartoe komen lopen en heb de hele tijd om me heen gekeken. Daarom word ik dadelijk opgepikt. Het loopt steeds meer uit de klauwen hier.”

Foto: Dave Henriks / SQ Vision
Foto: Dave Henriks / SQ Vision
Dirk van Asten uit Maarheeze bij het treinstation (Foto: Alice van der Plas)
Dirk van Asten uit Maarheeze bij het treinstation (Foto: Alice van der Plas)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.