Alpaca's doodgebeten maar geen schadevergoeding voor eigenaar (70)

25 januari om 13:36 • Aangepast 2 februari om 02:02
nl
Het lijkt erop dat Marius van Daal (70) uit Haps definitief kan fluiten naar een schadevergoeding voor drie van zijn alpaca’s die vorig jaar werden doodgebeten. BIJ12, een organisatie die onderzoekt of dieren door een wolf zijn gebeten, én zijn eigen verzekeringsmaatschappij kunnen niets voor hem betekenen. “Mijn hobby is om zeep geholpen.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Vorig jaar maart werden in een paar weken tijd drie alpaca’s en 24 kippen doodgebeten in Haps. Ze liepen op het terrein van de Alpaca Haciënda Holland, eigendom van Marius van Daal.

De dierenliefhebber had nog wel zoveel voorzorgsmaatregelen genomen. Toch was het een hongerig dier gelukt om bij de Zuid-Amerikaanse kameelachtigen te komen. Dat niet alleen: drie alpaca's werden bij de keel gegrepen. Van een van deze dieren werd een deel van de kaak een eindje verderop in de wei gevonden. Een ander deel was opgegeten.

"Dat DNA hebben ze uit een hondendrol gehaald!"

BIJ12 en een deskundige van de Wageningen University zeggen dat een hond dit moeten hebben gedaan. Van Daal houdt bij hoog en laag vol dat het om een wolf ging. “En die horen hier niet thuis! BIJ12 laat me alleen heel zakelijk weten dat er DNA was gevonden van een hond. Maar dat hebben ze uit een hondendrol op mijn terrein gehaald. Is er wel DNA van mijn dieren onderzocht? Uiteraard heb ik bezwaar aangetekend. Maar daarop heb ik tot op de dag van vandaag geen reactie gekregen. Zo onbeschoft.”

Dat blijkt volgens BIJ12 nogal wat genuanceerder te liggen. Een woordvoerder van de organisatie meldt dat er vier uitstrijkjes uit bijtwonden zijn onderzocht en dat alle 'hond' als resultaat hadden. Ook is naar Van Daal een bevestiging gestuurd van de ontvangst van zijn bezwaarschrift. Bovendien krijgt hij binnenkort een uitnodiging voor een hoorzitting om zijn bezwaar toe te lichten. De woordvoerder vindt het wel jammer dat de hoorzitting zo lang op zich laat wachten. De alpaca-eigenaar zal er hoe dan ook ‘zeker’ gebruik van maken, in de hoop dat hij alsnog gelijk krijgt.

"De taxatiewaarde is veel te laag, een dekhengst kost een veelvoud."

De waarde van de drie dode alpaca’s wordt getaxeerd op 26.000 euro. “Veel te laag”, vindt Van Daal. “Het waren dekhengsten. Als ik ze had moeten kopen, hadden ze me een veelvoud gekost. Dat mijn verzekering niks voor me kan betekenen, daar heb ik vrede mee. De polisvoorwaarden voorzien bij dit soort gevallen niet in een vergoeding.”

Deze week werd bekend dat de provincie ook subsidie wil geven aan houders van paarden, runderen, alpaca’s, lama’s en vrijlopende varkens om schade door wolven te voorkomen. Van Daal heeft zijn portie echter gehad. “Ik heb rondom de haciënda al genoeg gedaan om erger te voorkomen. Bovendien: ik ben inmiddels zeventig en heb ook niet het eeuwige leven.”

"Het zijn zulke lieve dieren, maar ik ga er niet meer in investeren."

“Alpaca’s zijn zulke lieve dieren. Ooit had ik er 45 rondlopen, maar het worden er steeds minder. Ik heb er nog 23. Ik ga het wat rustiger aan doen. Ik ga ook niet meer investeren in een dekhengst. Voor mij geen fokprogramma’s meer”, vertelt de man uit Haps, die het niet kan laten nog een sneer uit te delen aan BIJ12. “Ze hebben mijn hobby om zeep geholpen. Die dood van mijn dieren is echt het werk geweest van een wolf.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Ook honden kunnen een alpaca doodbijten: 'Ze lijken erg op wolven'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!