Video

Brand in rieten dak van huis, speciaal brandweerteam helpt met blussen

25 januari om 05:55 • Aangepast 7 februari om 02:04
nl
Een rieten kap van een huis in Geldrop is woensdagavond door brand verwoest. De brand brak rond kwart over negen uit in de schoorsteen van het huis aan de Rielsedijk. Daarna is het vuur overgeslagen naar het dak.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

De bewoners van het huis waren rustig televisie aan het kijken toen plots de deurbel ging. "Er stond een hardloper voor de deur. Hij gaf aan dat er brand was. Wij hadden eerst niets in de gaten, maar toen we buiten keken zagen we het meteen", vertelt de bewoonster.

"Belangrijkste dat wij en de dieren het hebben overleefd."

Bij de brand raakte niemand gewond. Al zijn de bewoners wel erg geschrokken. "Het belangrijkste is gelukkig dat wij en de dieren het overleefd hebben en gezond zijn."

Een gespecialiseerd team uit het Gelderse Elst, zo'n zeventig kilometer verderop, werd opgetrommeld om assistentie te verlenen. Deze rietploeg van de brandweer Gelderland-Midden wordt opgepiept zodra een pand met een rietgedekte kap in brand staat.

"De schoorsteenpijp moest er met grof geweld uit."

De ploeg heeft specialistische apparatuur, zoals neveltangen, om water onder de rieten kap te krijgen. Hierdoor kan de schade worden beperkt. Verder heeft de plaatselijke brandweer vanuit een kraan met een grijper het riet elkaar getrokken om de brand zo snel mogelijk geblust te krijgen.

Ook de hele schoorsteenpijp is uit het huis gehaald. "Deze moest meteen met grof geweld eruit", vertelt de bewoonster van het huis. "De brandweer geeft aan niet zeker te kunnen zeggen of het een schoorsteenbrand was, maar ik denk van wel. We hadden de kachel aan."

De bewoonster van het huis aan de Rielsedijk was erg te spreken over de hulpdiensten. "Ze hebben ook meteen het gat dichtgemaakt met een oranje zeil. Door alle hulp is het huis gespaard gebleven en kunnen we nu nog thuis zijn."

De schoorsteenpijp van het huis (foto: Tom Berkers)
De schoorsteenpijp van het huis (foto: Tom Berkers)
Het huis aan de Rielsedijk in Geldrop een dag na de brand (foto: Tom Berkers)
Het huis aan de Rielsedijk in Geldrop een dag na de brand (foto: Tom Berkers)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!