Dader krijgt twee jaar cel voor schietpartij met gewonde

25 januari om 20:38 • Aangepast 7 februari om 02:02
nl
Een 41-jarige man uit Oss moet twee jaar de gevangenis in. Hij schoot een jaar geleden een andere man in zijn been. De twee hadden ruzie met elkaar. De dader vond het zelfverdediging. Volgens de rechtbank was het poging tot doodslag.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Bijna een jaar geleden was de dader met zijn vriendin, zus en moeder in een woning in Oss. Het slachtoffer en zijn zoon kwamen daar ook naartoe. Voor de woning kregen zij ruzie en ontstond een vechtpartij.

De dader pakte een vuurwapen en schoot in het bovenbeen van de man. Het slachtoffer reed zwaargewond met zijn busje naar de huisartsenpost.

De dader gaf tegenover de rechter toe toe dat hij met het wapen heeft geschoten en zei ook dat hij niet wist dat het pistool was doorgeladen. Het was zijn bedoeling om de man, met wie hij ruzie had, met het wapen af te schrikken.

Zelfverdediging
Volgens zijn advocaat is er geen sprake van een poging tot doodslag. De man zou bewust op de grond hebben gericht. Ook was er volgens de advocaat sprake van zelfverdediging, omdat zijn cliënt werd aangevallen.

De rechtbank ging hier niet in mee en oordeelde dat er wel degelijk sprake was van een poging tot doodslag. Zo wist de schutter dat er kogels in het vuurwapen zaten en dat er geen veiligheidspal op zat. Ook richtte hij het vuurwapen op het slachtoffer, die dichtbij stond.

De rechtbank oordeelde dat de dader zich inderdaad moest verdedigen, maar noemde het buiten proportie door met een vuurwapen op een ongewapende tegenstander te schieten.

Bij het bepalen van de straf is rekening gehouden met de situatie waarin de dader zich volgens de rechtbank mocht verdedigen en dat er een conflict was tussen de dader en het slachtoffer.

Naast de celstraf van twee jaar moet de verdachte ook een schadevergoeding van 5.520 euro betalen aan het slachtoffer.

ONZE EERDERE BERICHTEN OVER DEZE SCHIETPARTIJ:

Schietpartij in Oss: vrouw van 36 vrijgelaten, wordt nog wel verdacht

Inval op woonwagenkamp en zoektocht met helikopters na schietpartij in Oss

Man en vrouw uit Oss aangehouden voor betrokkenheid bij schietpartij

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!