Oude Brabantse bussen tuffen er op los in rest van de wereld

28 januari om 14:53 • Aangepast 9 februari om 02:05
nl
Een oude stadsbus die dankzij de inzet van zeven vrienden uit Boxtel een nieuw leven krijgt in Gambia. Het knalgele voertuig werd opgeknapt en rijdt nog steeds als een zonnetje, want de reis van ruim zesduizend kilometer naar het Afrikaanse land werd probleemloos afgelegd. Nu gaat het oudje dienst doen als vervoermiddel voor schoolkinderen. En er zijn nog duizenden andere 'afgedankte' bussen uit ons land die de wereld rondreizen.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Erik Kanters uit Veghel heeft zijn hart verloren aan de oude bussen en reist ze achterna naar het buitenland. Zo spotte hij in 34 landen wereldwijd ruim drieduizend bussen die ooit over het Nederlandse asfalt reden.

Kazachstan, Ivoorkust, Georgië en Ghana, overal duiken ze op. Het mooie is dat je nog steeds heel goed kunt zien dat het om bussen van de BBA of Arriva gaat. Zelfs de plek waar ze ooit in Brabant reden, is nog altijd te lezen op het bordje aan de voorkant. Buslijn 158 uit Veghel toert nu tussen de palmbomen door op Cuba, net als een oldtimer uit Vlijmen.

"Het is gewoon superleuk dat al die oude bussen nog rondrijden in de wereld."

De bussentik begon al vroeg bij Erik. "Als klein mannetje stond ik langs de weg al bussen te spotten", vertelde hij eerder tegenover Omroep Brabant. Waar hij dat vroeger in zijn geboorteplaats Veghel deed, reist hij nu de wereld over. "Het is gewoon superleuk om te zien dat al die oude bussen nog rondrijden in de wereld", vertelt Erik.

En zo kan het dus zijn dat je tussen de palmbomen en de sigaren een bus ziet rijden waar nog steeds Breda of Vlijmen op staat. "En soms vraagt een chauffeur mij daar wel eens hoe de airco werkt bijvoorbeeld."

Anekdotes heeft Erik genoeg. "Een chauffeur op Cuba kwam eens naar mij toe. Hij vroeg of ik kon helpen. Hij had allemaal Nederlandse plaatsnamen op de rol staan en hij had een kaart van Nederland bemachtigd. Hij had Gilze, Breda, Tilburg en Den Bosch al gevonden. Alleen kon hij geen dienst en extra lijn niet vinden. Dat heb ik hem toen uitgelegd."

Foto: Erik Kanters.
Foto: Erik Kanters.
Foto: Erik Kanters.
Foto: Erik Kanters.
Van Veghel naar Cuba (foto: Erik Kanters).
Van Veghel naar Cuba (foto: Erik Kanters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!