Roy Donders krijgt waarschuwing van Inspectie Gezondheidszorg

29 januari om 18:49 • Aangepast 9 februari om 02:05
nl
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft drie Brabantse cosmetische klinieken gewaarschuwd, waaronder die van realityster Roy Donders uit Tilburg. Aanleiding is eerdere berichtgeving van Omroep Brabant. Het gaat om plekken waar fillers worden gezet of dit geleerd wordt aan anderen, terwijl de kliniek daar niet de juiste papieren voor heeft.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Onderaan dit artikel de reactie van Omroep Brabant op de beschuldigden van Roy Donders aan ons adres.

In november onthulde Omroep Brabant dat zo'n twintig cosmetische klinieken in onze provincie de zaken niet op orde hebben. Drie van hen zetten fillers zonder dat ze een BIG-registratie als arts te hebben. Dat is illegaal. Ook waren er klinieken waar de behandelaars wel een BIG-registratie hebben maar geen opleiding voor cosmetisch arts gevolgd hebben. Voor de beroepsvereniging was dat reden om zich zorgen te maken.

Anderen ook in vizier
Dik twee maanden na de publicaties laat de inspectie weten achter de klinieken aan te gaan. Twee van hen hebben een brief van de inspectie gehad, waarin de regels nog eens worden uitgelegd.

Aanvankelijk meldde de inspectie dat ook Roy Donders aangeschreven was, maar zelf ontkent hij dit stellig. Wat vast staat is dat er eerder al een gesprek met hem heeft plaatsgevonden. "De inhoud van dat gesprek is eigenlijk hetzelfde als wat er in de brief staat", aldus een woordvoerder van de inspectie. Dinsdagmiddag meldt de inspectie dat er inderdaad geen brief aan Donders is verstuurd: "We schreven van wel omdat we geen onderscheid willen maken".

Ook andere klinieken die Omroep Brabant onderzocht hebben de aandacht van de inspectie, mogelijk worden die op een later moment nog aangeschreven.

De drie klinieken waar het nu om gaat zijn:

  • Kliniek Donders van Roy Donders in Tilburg,
  • Kliniek Lanette ook in Tilburg
  • Kliniek De Huidspecialisten in Valkenswaard.

De laatste twee geven cursussen aan derden over het zetten van fillers, terwijl ze daar zelf niet voor bevoegd zijn. Het is niet duidelijk of er na de brief nog verder actie ondernomen wordt door de inspectie.

Donders gesloten
Sinds de publicaties is de website van Kliniek Donders gesloten. Roy Donders liet zelf weten dat hij wel door wil gaan met het zetten van fillers. Hij acht zichzelf wel bekwaam omdat hij het al jaren zonder klachten doet.

Donders laat nu weten dat de deuren van zijn kliniek voorlopig gesloten blijven.

Zowel Kliniek Lanette in Tilburg als De Huidspecialisten in Valkenswaard hebben inmiddels de website aangepast. Een BIG-registratie is nu soms wel verplicht voor cursisten. Wie de cursussen bij deze klinieken precies geeft en of die wel bevoegd is, is niet duidelijk.

Wachten op privacy instellingen...

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Geen opleiding, toch fillers zetten: deze klinieken doen het

Roy Donders ziet het probleem niet zo

Hieronder de reactie van Omroep Brabant op de beschuldigden van Roy Donders aan ons adres:

Omroep Brabant hoorde maandag dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd drie klinieken - die in onze eerdere artikelen werden genoemd - had aangeschreven. Een daarvan is de kliniek van Roy Donders. Omdat Donders een bekende Brabander is, hebben we besloten zijn naam in onze berichtgeving te noemen, maar ook de andere klinieken worden vermeld in het artikel.

Dinsdagochtend bleek dat de inspectie deze twee klinieken inderdaad een brief had geschreven, maar dat bij Roy Donders een persoonlijk gesprek heeft plaatsgevonden. De inspectie verklaarde, in tegenstelling tot wat Donders beweert, dat de boodschap van zowel de brief als het gesprek hetzelfde waren: een waarschuwing vanwege het illegaal plaatsen van fillers. De inspectie heeft later ook aan diverse andere media bevestigd dat er sprake was van een waarschuwing.

De nuance dat Donders geen brief heeft gekregen maar een gesprek heeft gehad, is direct aan het artikel toegevoegd. We zien dan ook geen reden het artikel, zoals Roy Donders graag wil, te verwijderen. Donders' beweringen dat hij 'niets verkeerd heeft gedaan' worden in eerdere artikelen al uitgebreid weerlegd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!