Video

Nieuwe Eftelingattractie Danse Macabre heeft haar hoogste punt bereikt

1 februari om 15:17 • Aangepast 14 februari om 02:03
nl
Een bijzondere mijlpaal in de Efteling. Daar werd donderdagochtend het hoogste punt van Danse Macabre bereikt, de attractie die later dit jaar open moet gaan als opvolger van het oude Spookslot. Voor ontwerper Jeroen Verheij een extra bijzondere dag. “Het lijkt één op één op de tekeningen."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Iets voor half elf werd de zogeheten pinakel de lucht in gehesen. De vier meter hoge torenspits is het laatste én tegelijkertijd hoogste decoratiestuk dat op de vervallen abdij geplaatst wordt. Eenmaal boven is het nog even wrikken om de boel ook daadwerkelijk op zijn plek te krijgen, maar als dat uiteindelijk lukt, volgt er applaus vanuit de bouwploeg.

Want ook al moet er de komende maanden nog een hoop gebeuren in het nieuwe themagebied, donderdag werd er voor even stilgestaan bij het kolossale gebouw dat inmiddels is verrezen. Een gebouw dat ontwerper Jeroen Verheij met zijn team heeft bedacht. De laatste keer dat we hem spraken, struinde hij met zijn tekeningen over een nog lege bouwplaats. Hoe anders is dat nu. “Dat zo’n groot gebouw vanuit de tekeningen ontstaat en er bijna één op één op lijkt… Dat blijft heel erg bijzonder en maakt me ontzettend trots.”

"We vonden de stenen wat te netjes."

Sterker nog: sommige delen van het gebouw vallen volgens de ontwerper in het echt zelfs mooier uit. Als voorbeeld noemt hij het ‘krabwerk’. “De mensen van onze decoratieafdeling gaan met een mesje en een borstel aan de slag met het stucwerk en laten het lijken alsof het er al jaren zo hangt. Onwijs gaaf.”

Toch zijn het niet alleen die vakmensen die zich met de bouw hebben bemoeid. Ook Verheij zelf werd onlangs met een hamer achter de hekken gespot. “Nee, ik kon het niet laten”, geeft hij lachend toe. Al had het volgens hem ook een reden. "We vonden de stenen nog wat te netjes. Toen zijn we met onze eigen hamers van thuis de steigers opgegaan en hebben we overal de hoekjes afgeslagen. Om zo dat versleten uiterlijk te krijgen.”

“Ik heb al een paar keer binnen mogen rondlopen en daar word ik heel blij van."

Die muren waren ook voor de metselaars trouwens een uitdaging op zich, vertelt de ontwerper. "Zij zijn normaal gewend om strak langs een lijntje en kaarsrecht te voegen." Niet echt 'op zijn Eftelings' dus. "Daar hebben we ze in het begin even bij moeten helpen, maar dat is uiteindelijk heel goed gelukt."

Zo lijkt het buiten alsof het een kwestie is van een paar grote punten op de i zetten. Hoe dat binnen is? “Ook daar gaat het heel snel”, vertelt Verheij. “Ik heb er al een paar keer mogen rondlopen en daar word ik heel blij van. Maar er moet ook nog genoeg gebeuren. En dan komt er nog een boel programmeren bij. Dat laat dus nog even op zich wachten.”

De opening van Danse Macabre en het omliggende gebied Huyverwoud staan voor dit najaar gepland. In de attractie zullen bezoekers straks in koorbanken op grote draaischijven door een griezelig decor bewegen.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Eerder werd ook een mast van 45.000 kilo het gebouw in gehesen

Ontwerper Jeroen Verheij vertelde al eens wat bezoekers straks kunnen verwachten

De 'pinakel' wordt naar de top gehesen (foto: De Efteling).
De 'pinakel' wordt naar de top gehesen (foto: De Efteling).
Even daarvoor stond de torenspits nog voor de toekomstige ingang.
Even daarvoor stond de torenspits nog voor de toekomstige ingang.
Aan de 'wachtreis' wordt nog hard gewerkt.
Aan de 'wachtreis' wordt nog hard gewerkt.
Ook het ontwerp van horecapunt 't Koetshuys werd onthuld (foto: De Efteling).
Ook het ontwerp van horecapunt 't Koetshuys werd onthuld (foto: De Efteling).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!