Benjamin heeft een hersenafwijking maar schittert op het podium: 'Kicken!'

7 februari om 21:30 • Aangepast 21 februari om 02:00
nl
Een handicap hoeft je niet tegen te houden om grootse dingen te doen. Met die boodschap schittert de 15-jarige Benjamin van de Kerkhof in een eigen theatershow. Samen met andere jongeren met een beperking schittert hij op de planken. "Dit geeft me echt een kick van hier tot Tokio."
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Wat ben je lomp, zeg!" of "Dit kun je niet." Zomaar wat vervelende opmerkingen die jongeren met een handicap horen. De theatervoorstelling 'Alleen' neemt je mee in een dag van Benjamin waarbij hij er helemaal alleen voor komt te staan.

"Dit is echt heel gaaf! Dit pas echt bij me. Het applaus geeft echt kippenvel", vertelt hoofdrolspeler Benjamin glunderend. Hij heeft het Dandy-Walker syndroom, een aangeboren hersenafwijking. "Ik heb last van prikkelverwerking, dus als iedereen door elkaar praat weet ik het even niet meer. Ook zie ik niet goed", legt hij uit.

"Ik krijg toch aardig wat credits."

Wie denkt dat alleen Benjamin in de spotlight staat heeft het mis. "Ook al lijkt het aandeel van mijn rol erg klein, ik krijg toch aardig wat credits", grapt de 16-jarige Tijn van Eenennaam, een goede vriend van Benjamin. Hij verzorgt het intro van de show.

Benjamin: "Ik speel mezelf en je moet mij accepteren. Ik kan mensen op een leuke manier toch iets meegeven, dat is heel mooi." Tijn vult aan: "Ik praat graag over mijn handicap." Hij heeft de houding- en bewegingsstoornis cerebrale parese. "Hoe meer mensen ervan weten, hoe meer mensen ook begrip kunnen hebben."

"Ik ben meer dan een handicap."

"Het voelt heel goed om op het podium te staan! Wel heel spannend", zegt Jules Moonemans. Problemen met zijn oog- en handcoördinatie houden hem niet tegen om op het podium te stralen. "Ik ben meer dan een handicap. Ik ben een persoon."

"Het wordt echt een feest. Dat beloof ik je!", roept Benjamin dolenthousiast. Hij hoopt dat het uitverkocht raakt. Zo hard als hij kan zegt hij: "Iedereen moet komen kijken!" De show vol muziek is zaterdag 24 februari om acht uur te zien in de theaterzaal van buurthuis ’t Perron in Heeze.

Het is een show met volop muziek!
Het is een show met volop muziek!
Een deel van de showmakers! (foto: Raymond Merkx).
Een deel van de showmakers! (foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!