Video

Verdwaalde roze pelikaan werd vermist in België en is eindelijk gevangen

12 februari om 18:16 • Aangepast maandag om 19:30
nl
De bijzondere roze pelikaan die afgelopen week veel bekijks trok in Helvoirt, is gevangen bij Golfbaan Bernardus in Cromvoirt. De roze pelikaan bleek al twee weken vermist door een dierenpark in België. "Ze waren echt heel erg verbaasd dat hij hier is gevonden", zegt Pascalle van der Ven, coördinator van de Dierenambulance Den Bosch.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door
Arnold Tankus

De gouden tip kreeg de Dierenambulance van Jan Harteman, een bekende vogelkweker en docent dierenverzorging. "Hij heeft toegang tot een bestand van alle dierenparken in Europa en zo kwam hij er achter", legt Pascalle uit. Uit de ring blijkt dat de pelikaan is geboren in Litouwen en eerder in twee Nederlandse dierentuinen heeft gewoond en onlangs is verhuisd naar België.

De exotische vogel werd vorige week voor het eerst gezien in Helvoirt en fladderde sindsdien vrolijk rond. Medewerkers van de golfbaan ontdekten de vogel zaterdag en belden de dierenambulance. Eerdere vangpogingen mislukten. Zodra het beest mensen aan zag komen, ging hij ervandoor.

"We hebben ons een beetje moeten bijscholen."

Uiteindelijk werd de pelikaan vrij simpel gevangen: de vogel werd gelokt met een emmer vis. "De pelikaan kwam er snel op af en had ook echt honger." Vervolgens kon een medewerker van Safaripark de Beekse Bergen de pelikaan gemakkelijk oppakken.

De roze pelikaan blijkt een mannetje en is elf jaar oud weten ze nu bij de Dierenambulance. "We hebben ons een beetje moeten bijscholen, want zoiets is echt heel bijzonder." Mannetjes wegen zo'n negen tot elf kilo, kunnen ongeveer 1,40 tot 1,78 meter lang worden en worden gemiddeld 35 jaar oud. De vogelsoort komt voor in een groot deel van Zuidoost-Europa, Afrika, West- en Centraal-Azië en India.

"Het was voor de pelikaan een flink stuk vliegen."

Deze roze pelikaan is 'moe en hongerig, maar wel gezond' opgevangen bij de Beekse Bergen, die al contact hebben gezocht met het Belgische dierenpark. "Nee, ze willen liever niet genoemd worden. Maar ik kan zeggen dat het voor de pelikaan een flink stuk vliegen is geweest."

De zuiderburen komen de pelikaan binnenkort ophalen", zegt Pascalle. Ze is blij dat het allemaal goed is afgelopen. "Ja, echt heel fijn dat het een verhaal met een happy end is geworden."

DIT SCHREVEN WE EERDER OVER DE ROZE PELIKAAN:

Geringde pelikaan vliegt rond in Helvoirt, raadsel van wie de vogel is

Verdwaalde pelikaan duikt weer op, nu in vijver bij golfbaan

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!