Video

Inval arrestatieteam had niks te maken met waspoeder: 'Was gewoon foutje'

15 februari om 16:34 • Aangepast 29 februari om 02:01
nl
Een arrestatieteam van de politie viel op een zondag in oktober een bedrijfshal binnen aan de Korenmijt in Beek en Donk, als onderdeel van een drugsonderzoek. Ze vonden kilo's waspoeder, maar geen drugs. Waarom viel ze dan met veel bombarie binnen? Eigenaar Hans Leenders hoorde weken later van de politie waarom zijn bedrijfspand verdacht bleek: "Het waspoeder had er helemaal niets mee te maken."
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Met zijn bedrijf maakt hij al tientallen jaren roosters voor varkensstallen in een gebouw aan de Everbest. Zijn Poolse medewerkers wonen in het gebouw aan de Korenmijt. Daar zijn woonruimtes gemaakt in overeenstemming met de gemeente. Volgens Leenders zijn het harde werkers die ook in hun vrije tijd graag wat bijverdienen. Zo hadden ze 30 kilo waspoeder gekocht voor 45 euro, dat wilden ze in Polen met winst verkopen.

Een arrestatieteam viel die zondag compleet met helmen en geweren het gebouw binnen aan de Korenmijt. Iedereen moest op de grond gaan liggen en mannen in beschermende kleding doorzochten het hele bedrijf en onderzochten ook het waspoeder. Er werd niets in beslag genomen en een paar uur later vertrokken ze weer.

Leenders sprak diezelfde zondag in oktober van een misverstand. Hij had geen idee waarom ze bij zijn pand binnenvielen. Het enige wat volgens hem een aanknopingspunt kon zijn, waren de kilo's waspoeder die in het halletje stonden opgeslagen. Misschien had iemand dat aangezien voor drugs?

Pas weken later kreeg Leenders meer te horen van de politie. "Dat vond ik nog het vervelendste van alles, dat het zo lang duurde. Maar ze kwamen met een verrassende uitslag", vertelt hij nuchter.

"Het waspoeder was puur toeval dat het er was, dat had er helemaal niets mee van doen."

Wat bleek: zijn bedrijfshal met alle machines ligt vlak achter het bedrijfsgebouw waar zijn medewerkers wonen. De Korenmijt had in eerste instantie geen eigen stroommeter.

Toen zijn productiehal meer stroom wilde gaan afnemen, kon hij de capaciteit daar niet uitbreiden omdat het netwerk vol zat. Maar wat wel kon, was een stroommeter plaatsen in het andere pand aan de Korenmijt. Met zijn machines aan de Everbest nam hij stroom af via die nieuwe meter. Maar officieel was er op papier geen bedrijvigheid aan de Korenmijt.

"Toen de politie zag dat er heel veel stroom werd afgenomen terwijl daar geen bedrijf zat, is ze daar binnengevallen. Dat daar waspoeder stond, was puur toeval, maar dat had er helemaal niets mee van doen."

"Als maatschappij lachen we het weg, 'een pilletje of een snuifje', alsof het maar moet kunnen."

Excuses heeft hij niet gehad van de politie, maar dat vindt hij ook niet nodig. "Je krijgt ook geen excuses als ze controleren of je te hard rijdt. Ze hadden een goede reden om binnen te vallen en ik weet niet hoe ze het anders hadden moeten doen. Ze hadden me kunnen bellen om te vragen of ik een drugslab had, maar ik snap dat ze het zo niet aanpakken."

Wel ergert hij zich aan de oorzaak van het probleem: dat zoveel mensen het normaal vinden om drugs te gebruiken. "We kunnen het probleem beter aanpakken bij de gebruikers. Zolang er vraag is, is er ook aanbod. Als maatschappij vinden we dat dat 'pilletje of snuifje' maar moet kunnen. Maar het loopt steeds meer uit de hand."

De politie bevestigt dat er niets gevonden is op het adres van Leenders en dat het onderzoek is afgerond. "We zijn naar binnen gegaan omdat wij informatie hadden gekregen dat er mogelijk drugs in het pand waren", zegt een woordvoerder. Meer wil hij niet kwijt.

Zo zag de inval er op die zondag in oktober uit:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.