Levenslange celstraf voor man die Rob Sengers doodschoot op parkeerplaats

20 februari om 13:31 • Aangepast 1 maart om 02:00
nl
Bijna twintig jaar lang bleef de moord op Eindhovenaar Rob Sengers onopgelost. Maar dankzij moderne DNA-technieken kwam er een verdachte in beeld: de crimineel Jan S., nu 62 jaar. De rechtbank vindt dat er genoeg bewijs is dat hij de dader was en legde dinsdag levenslang op. Dat was de enige straf die passend was, vond de rechter.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Voor de rechtbank in Breda woog mee dat Jan S. In twee jaar tijd twee liquidaties uitvoerde. Vergelding vindt de rechtbank belangrijk net als een afschrikkende werking. "Alleen krachtig optreden kan deze vorm van criminaliteit indammen", zei de rechter.

Bovendien houdt de rechtbank er rekening mee dat de man zoiets in de toekomst weer kan doen. Want hij toonde 'geen enkel medeleven'. Daarnaast telde zijn forse strafblad mee.

Scooter
Voor de rechtbank is er voldoende bewijs dat Jan S. de dader was. Zijn DNA zat op beide handvatten van een scooter, naast kruitresten. Op die scooter had de schutter gereden na de moord. Het ding werd in de buurt gedumpt en later teruggevonden.

Ander belangrijk bewijs vormt een belastende verklaring van zijn ex-vriendin. Jan had haar ‘trots’ verteld over een moord ‘ergens bij een restaurant in een bosrijke omgeving waarbij een scooter is gebruikt'. Zijn ex vertelde dat tegen de politie en die verklaring belandde in het dossier.

Diefstal
De andere belastende verklaring kwam van een anonieme en bedreigde getuige. Die vertelde bij de politie over de moord in Son in 2002 op Mohamed Yaacoubi uit Breda. Yaacoubi zou met Sengers chemicaliën voor drugsproductie hebben gestolen. Zowel Mohamed Yaacoubi als Rob Sengers moesten daarvoor boeten, was het verhaal.

Jan S. kreeg eerder al van de rechtbank in Den Bosch 18 jaar cel voor die moord. Voor de rechter in Breda staat nu vast dat ook Sengers door S. is vermoord.

Maar de anonieme getuige wist niks specifieks over de moord op Sengers te vertellen en daarom is dat bewijs onvoldoende voor een veroordeling, zo oordeelde de rechtbank.

Tranen
Jan S. was er dinsdag niet bij, zoals hij al had aangekondigd. Hij wilde in zijn cel in Heerhugowaard blijven. Ook zijn advocaten ontbraken.

De moeder van Sengers was er wel. Ze was in tranen toen ze hoorde over de straf en werd getroost. Ook bij nabestaanden van Bredanaar Mohamed Yaacoubi vloeiden tranen.

Slachtoffers in de auto
Voor de moord op Yaacoubi is Jan S. eerder al veroordeeld tot achttien jaar cel. Hij had die straf afgelopen najaar uitgezeten.

Sengers werd doodgeschoten op een parkeerplaats bij een restaurant in Esbeek, op 8 september 2004. De dader was een man op een zwarte scooter met een donkere helm. Alleen de scooter en acht kogelhulzen liet hij achter, en zijn DNA. Jarenlang bleef hij onbekend. Toen de DNA-technieken verbeterden, was er in december 2018 genoeg om S. aan te houden in zijn cel.

"Ik wil helemaal niks zeggen", zei hij aan het begin van zijn proces. Hij wilde geen enkele vraag beantwoorden.

Het proces werd twee weken geleden van dichtbij gevolgd door de zoon en dochter van het slachtoffer en de ouders van Sengers, inmiddels allebei tachtigers. Hun advocaat las een verklaring voor. "Rob, vader van twee kinderen, is in koelen bloede doodgeschoten, beestachtig. En waarvoor? Voor een paar rotcenten. Het maakt ons nog steeds verdrietig. U had destijds een keuze. In onze ogen bent u het aller slechtste."

Motief
De opdrachtgever van moord is nooit achterhaald. Er zijn allerlei namen genoemd maar zonder bewijs. Ook circuleerden er veel verhalen over grote schulden die Sengers had.

Levenslang wordt een paar keer per jaar opgelegd in Nederland. In Brabantse zaken is dat deze eeuw vijf keer gebeurd.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

De advocaten van Jan S. noemden de getuigenverklaringen onbetrouwbaar en dus onbruikbaar. Ze vroegen om vrijspraak

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!