Contracten noodopvanglocaties lopen af, COA vreest groter tekort

21 februari om 12:05 • Aangepast 1 maart om 02:01
nl
Terwijl de opvang in het Groningse Ter Apel uit zijn voegen barst, gaat naar verwachting meer dan de helft van de Brabantse opvanglocaties dit jaar dicht. Van de 46 locaties, loopt voor 27 dit jaar het contract af. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) vreest dat het bestaande tekort aan opvangplekken voor asielzoekers hierdoor alleen maar groter wordt.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

De opvang van asielzoekers wordt op drie manieren geregeld. Normaal gesproken worden mensen opgevangen in asielzoekerscentra (azc). Als deze vol zitten, zoals momenteel het geval is, moet noodopvang worden geregeld. Dit gebeurt bijvoorbeeld in evenementhallen, op vakantieparken of op cruiseschepen.

Mocht ook daar een tekort aan zijn, komt crisisnoodopvang in beeld. Veiligheidsregio's en gemeenten stellen dan op zeer korte termijn bijvoorbeeld sporthallen voor één of enkele weken beschikbaar.

Tegelijkertijd moeten er, nu de Spreidingswet is aangenomen, voor november bijna 15.000 vaste opvangplekken worden geregeld in Brabant. Het doel daarvan is dat (crisis)noodopvang in de toekomst niet meer nodig is. Maar die plekken zijn nog niet geregeld, terwijl ondertussen bestaande opvanglocaties dreigen te verdwijnen. En zo lijkt de opvangcrisis nog omvangrijker te worden.

Zo wordt de opvang door het COA in Brabant momenteel verdeeld:

  • Er zijn 11 reguliere azc's in Brabant. Hier worden 4.044 mensen opgevangen. Dit jaar loopt 1 contract af. Dat betreft de opvang in de Torenstraat in Helmond.
  • Er zijn 23 noodopvanglocaties in Brabant. Hier worden 2.144 mensen opgevangen. Dit jaar lopen 17 contracten af.
  • Er zijn 12 crisisnoodopvanglocaties in beheer van het COA in Brabant. Hier worden 942 mensen opgevangen. Hiervan lopen 9 contracten af.

In totaal vangt Brabant 7.130 mensen op. Als er geen contracten verlengd zouden worden, verdwijnt plek voor 2.210 mensen.

Wachten op privacy instellingen...

Onderhandelen
Dat een contract verloopt, betekent niet dat er in de gemeente helemaal geen opvang meer wordt geregeld. Zo kan er gekeken worden naar plekken voor reguliere opvang of komt er misschien noodopvang op een andere plek in de gemeente.

Ook bestaat de mogelijkheid dat bestaande noodopvangplekken langer open kunnen blijven. Daar wordt volgens het COA achter de schermen druk over onderhandeld. Eerder gebeurde dit al in Breda, Oisterwijk, Oosterhout en Eindhoven. Bijvoorbeeld aan de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven. Daar is de opvang voor vijf jaar verlengd en komen er 250 plekken bij.

MEER NIEUWS OVER DE ASIELOPVANG IN BRABANT:

Dit is wat de spreidingswet betekent voor Brabant

Opvang asielzoekers Den Bosch binnen een dag getorpedeerd met rechtszaak

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.