Plan vakantievluchten vanaf Woensdrecht ongelukkig geland in gemeenteraad

23 februari om 15:11 • Aangepast 6 maart om 02:01
nl
De lokale politiek in Woensdrecht voelt weinig voor het idee om de vliegbasis tijdelijk open te stellen voor burgervluchten wanneer Eindhoven Airport in 2027 op de schop gaat. Eerder deze week noemden luchtvaartdeskundige Joris Melkert en topman Frank Oostdam van de reiskoepel ANVR de militaire basis ‘een prima alternatief’. Volgens burgemeester Steven Adriaansen moet de gedachte van de deskundigen worden gezien als een proefballon.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

“Woensdrecht Airport is een beetje wennen”, zei Adriaansen donderdagavond in de raadsvergadering. Niet alleen de raadsleden, maar ook het college van burgemeester en wethouders waren compleet verrast toen ze bij Omroep Brabant lazen over mogelijkheden voor lijn- en vakantievluchten vanuit West-Brabant.

Joris Melkert, hoogleraar luchtvaarttechniek van de TU in Delft, zei eerder deze week dat er ‘geen enkele beperking is’ om vakantiegangers te laten vertrekken en aankomen op vliegbasis Woensdrecht. Een terminal is zo geplaatst en het grote voordeel is de landingsbaan met een lengte van 2400 meter.

Ook topman Frank Oostdam van de reiskoepel ANVR is enthousiast over Woensdrecht. Hij wil dat de mogelijkheid voor een burgerluchthaven in West-Brabant verder wordt uitgezocht.

"Vakantievluchten vanaf Woensdrecht is een onzalig idee."

Als het al zover komt dan zal D66 Woensdrecht daar een stokje voor steken. “Wij vinden het een onzalig idee om vanuit West-Brabant extra vakantievluchten te laten opstijgen. Niet alleen vanwege de vervuiling en de herrie, maar ook vanwege de extra verkeersdrukte”, zei raadslid Guy Janssen.

“Het lijkt wel een dejavu”, aldus Eddy van Wezel van CDA Woensdrecht. Doelend op plannetjes die in het verleden opkwamen voor een burgerluchthaven in de gemeente.

“Wel aanlokkelijk en makkelijk voor de regio om van zo dichtbij op vliegvakantie te gaan”, zegt VVD-raadslid Marius Bakker. Maar hoewel de twee deskundigen het anders zien, vindt de partij het plan niet realistisch vanwege onder meer de stikstofproblematiek. Lelystad zou volgens Bakker ook een veel goedkoper alternatief zijn.

"Voor mij is dat klare taal."

De stikstofproblematiek en de ligging van de vliegbasis in het Natura 2000 gebied zorgt nu al voor problemen met uitbreidingsplannen in de gemeente Woensdrecht. John Mathijssen van de lokale partij Alle Kernen Troef, weet het goed gemaakt. “Als we in de plannen meegaan en we compensatie krijgen in de vorm van huizen, dan snijdt het mes aan twee kanten. Iedereen blij.”

Navraag van burgemeester Adriaansen bij de commandant van de militaire basis leert dat Defensie geen standpunt heeft met betrekking tot burgerluchtvaart. Wel kreeg de burgemeester te horen dat er niet wordt gekeken naar de optie Woensdrecht tijdens de sluiting van Eindhoven Airport. “Voor mij is dat klare taal”, aldus Adriaansen.

DIT WIL JE OOK LEZEN:

'Fasten your seatbelts': we naderen Woensdrecht Airport

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!