SP draagt Bas Maes aan als nieuwe provinciebestuurder Energie en Cultuur

28 februari om 14:07 • Aangepast 13 maart om 02:04
nl
Bas Maes (43) uit Breda volgt Jos van der Horst op als gedeputeerde bij de provincie. Van der Horst nam afgelopen vrijdag ontslag en stopte per direct. Hij voelde zich niet op zijn plek in het college. Opvolger Maes moet die bestuurlijke jas beter passen, denkt de SP. Als een meerderheid van Provinciale Staten die mening deelt, mag hij plaatsnemen in het college.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Bas Maes is al jaren actief voor de SP. Dat begon meteen na zijn opleiding tot architect. In de avonduren zette hij zich naast zijn fulltime baan in voor ROOD, de voormalige jongerenafdeling van de SP. Later werd hij fractievoorzitter in de gemeenteraad van Breda en beleidsmedewerker voor de Tweede Kamerfractie.

In augustus 2020 maakte Maes bekend te stoppen als fractievoorzitter in Breda. Hij bleef wel aan als raadslid, maar tot aan de verkiezingen. Daarna zou hij stoppen. Sinds februari 2022 bestuursadviseur bij het waterschap Brabantse Delta.

Je stapte uit de politiek in Breda en had tot voor kort een heel andere baan. Waarom ga je terug de politiek in?

"Eigenlijk was ik de laatste jaren wel politiek actief als bestuursadviseur. Maar dat was meer op de achtergrond. Daar had ik wel vrede mee. Deze kans om nu als bestuurder verantwoordelijkheid te nemen bood zich plots aan. Ik was niet op zoek naar een andere baan, maar als de partij een beroep op je doet, dan zeg je geen nee."

"De inhoud van het akkoord heeft me over de streep getrokken. Met plannen voor natuur en energie bijvoorbeeld. Daarvoor wil ik samen met deze andere linkse progressieve partijen en met VVD en Lokaal Brabant in het college aan de slag. We moeten rust en stabiliteit uitstralen, daar is behoefte aan na de afgelopen jaren."

Je voorganger is naar eigen zeggen vertrokken omdat hij het moeilijk vond om met het 'bestuurskundige karakter' van zijn collega’s om te gaan. Loop jij straks tegen hetzelfde aan?

"Ik wil niet over mijn voorganger oordelen. Ik ga het op mijn eigen manier doen en ik denk dat ik wel een goede indruk heb van het werk. In Den Haag en in de Bredase raad heb ik gezien wat bestuurlijk werk met mensen kan doen. Je kan zo worden opgeslokt in het ambtelijke moeras. Ik heb hier niet lichtzinnig ja tegen gezegd."

Ex-gedeputeerde Van der Horst gaf ook aan dat hij nog amper tijd had voor zijn gezin. Het is geen 9 tot 5-baan. Ben je voorbereid op hoeveel tijd deze rol van je vraagt?

"Het is inderdaad niet niks. Het belangrijkste was dat mijn vrouw het goed vond. Gelukkig willen mijn ouders bijspringen om op de kinderen te passen. Mijn zoontjes van 4 en 7 hebben niet door wat voor werk ik precies ga doen of wat een gedeputeerde is. Maar toen ik ze vroeg wat zij zouden doen als je heel leuk werk mocht gaan doen, waarbij je elkaar wel wat minder zou gaan zien, zouden ze voor het leuke werk gaan. Dat zie ik als hun goedkeuring."

"Daarnaast leven we in 2024. Het is een pittige baan om te combineren met een gezin met jonge kinderen, maar als bestuurder moet je ook een goede vader kunnen zijn."

Bas Maes (rechts) in de gemeenteraad van Breda (foto: ANP).
Bas Maes (rechts) in de gemeenteraad van Breda (foto: ANP).

Je erft een behoorlijke kluif van een dossier. De provincie loopt bijvoorbeeld achter met de plannen voor duurzame energie.

"De energietransitie lijkt een taai onderwerp, maar raakt iedereen direct. Het kan de tweedeling tussen arm en rijk vergroten of juist verkleinen. Kunnen straks alleen rijke mensen met een koophuis meedoen met verduurzaming? Of zorgen we voor iedereen? Ik wil me hard gaan maken voor dat laatste."

Cultuur zit straks ook in jouw portefeuille. Wat wil je daarvoor gaan doen?

"Ik wil ervoor zorgen dat sport en cultuur voor iedereen wordt. Dat het niet als iets elitairs gezien wordt dat zich terugtrekt achter de muren van musea en stadions. Iedereen moet zich uit kunnen drukken in kunst en ermee in contact kunnen komen."

"Voor veel mensen moet de basis op orde zijn voordat hun hoofd naar cultuur staat. Ze zijn zo druk met de eindjes aan elkaar knopen, dat ze met kunst niet bezig zijn. Ik wil dat dat anders wordt, dat het niet slechts een kers op de taart is."

Hoe wil je over drie jaar terugkijken op deze bestuursperiode?

"Persoonlijk hoop ik dat ik een mooie bijdrage heb kunnen leveren aan de energietransitie, op een eerlijke manier. En dat cultuur verbreed is en meer mensen bereikt. En dat het stabiele jaren zijn geweest voor Brabant."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Hier lees je waarom Jos van der Horst stopt als gedeputeerde

Brabant loopt achter met plannen duurzame energie en kreeg daarvoor een tik op vingers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!