'De natuur heeft geen trekker', daarom speelt Ellen de groene aanjager

16 maart om 09:00 • Aangepast 27 maart om 02:00
nl
Na de Provinciale Statenverkiezingen van een jaar geleden kreeg Brabant een college met alle linkse partijen, maar zonder de Partij voor de Dieren (PvdD). Die gaat niet passief langs de zijlijn staan, maar blijft naar eigen zeggen de rol aannemen van groene aanjager. Volgens fractievoorzitter Ellen Putman lukt dat prima.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Het was een hectisch jaar voor de politiek. Winnaar BBB verpestte op het laatste moment de Brabantse formatie. Landelijk PvdD-partijleider Esther Ouwehand werd bijna afgezet. En bij vervroegde Tweede Kamerverkiezingen werd de PVV de grootste. 'De Dieren' leden voor het eerst sinds de oprichting zetelverlies.

Aanjagen
Dat alles lijkt de tweekoppige fractie allemaal niet de moed uit de schoenen te hebben genomen. "Of we nu één of twee of meer zetels hebben. Wij weten waar we voor staan: natuur, milieu en dieren", zegt Putman.

Afgelopen jaar diende de Partij voor de Dieren 28 schriftelijke vragen en 15 moties in. Daarmee behoort de fractie tot de kopgroep. Het grootste deel van de moties sneuvelde. Jammer, maar niet erg, vindt Putman. "We willen andere partijen aan het denken zetten. Wij maken bijvoorbeeld een punt van de plastic flesjes. Maar nu wij in plaats van een plastic flesje een kannetje water krijgen, willen andere partijen dat ook."

Groter resultaat was er voor de Faunaopvang Brabant, de stichting van vier wildopvangcentra. "Ze zitten enorm krap bij kas omdat de provincie er weinig geld voor over heeft", vertelt Putman. "Wij hebben dat lang aangekaart en inmiddels is er voor de komende vier jaar 600.000 euro vrijgemaakt."

Niet buigen
Een rol in de oppositie of in de coalitie maakt voor haar ook niet zoveel uit. "Het gaat ons niet om macht, maar om invloed. Wij doen waar we goed in zijn: aanjagen en thema’s op de kaart zetten. En ik kan met de coalitiepartijen prima samenwerken. Wij buigen alleen niet op onze kernwaarden, dat is misschien moeilijk voor sommige partijen."

(Foto: Rick Lemmens)
(Foto: Rick Lemmens)

Natuurlijk is de partij groot geworden met kritiek op het stikstofbeleid, het landbouwbeleid, het waterbeleid en het klimaatbeleid. "Telkens weer wordt er naar een innovatief geitenpaadje gezocht. En telkens blijkt dat dat niet werkt. Kijk maar naar de niet of amper werkende stalsystemen die stikstof moeten verminderen", zegt Putman.

Bestuurlijk lef
Wat de oplossingen dan zijn? "Simpel, wij zeggen al lang: er moet meer natuur bij en de veehouderij moet krimpen. Dat is niet alleen het beste voor de natuur, maar ook voor de mensen. Kijk maar naar de Q-koortspatiënten. Een nieuwe uitbraak kan zo weer gebeuren. De antwoorden zijn er, daar hebben we niet nog een stapel rapporten voor nodig."

"Het ontbreekt aan een stukje bestuurlijk lef", vindt ze. "Ik snap ook wel dat het intimiderend is als er tractoren op de stoep staan, maar de natuur heeft geen tractor. En Q-koortspatiënten ook niet."

Rechts
Putman maakt zich wel zorgen over de komst van een rechts kabinet en een verwachte verrechtsing in het Europees Parlement. "Het laat alleen maar zien waarom wij nodig zijn. Je kunt de hete aardappel niet voor je uit blijven schuiven. Het huidige systeem is niet langer vol te houden en dat zal iedereen onder ogen moeten zien. En gelukkig zijn er ook heel veel mensen die groen stemmen."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT

BBB ging van monsterzege naar oppositie: 'Ik heb geen spijt'

Brabanders hebben meer begrip voor boerenblokkades dan klimaatprotest

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!