Inmiddels 20 jonge kinderen besmet met de mazelen bij uitbraak in Eindhoven

19 maart om 16:19 • Aangepast 3 april om 02:02
nl
Het aantal besmettingen met mazelen in de regio Eindhoven staat inmiddels op 20 jonge kinderen, dat meldt de GGD Brabant Zuidoost dinsdag. De kinderen hebben een gemiddelde leeftijd van vijf jaar, ze waren niet gevaccineerd.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Ook één ongevaccineerde volwassene liep de infectieziekte op. Vorige week donderdag sprak de GGD van een mazelenuitbraak in de regio Eindhoven. Toen stond de teller op vijftien besmettingen.

Het aantal besmettingen van dit moment ligt volgens de GGD in de lijn van verwachting. Vier meldingen die er nu bij zijn gekomen, zijn voortgekomen uit bron- en contactonderzoek dat de GGD heeft gedaan op het moment van de uitbraak. Deze vier mensen zijn enige tijd geleden ziek geweest. Volgens de GGD kan ze de andere twee besmettingen herleiden naar een groep patiënten die al bij ze bekend was.

"Op dit moment zijn er geen patiënten ernstig ziek."

"Alle besmettingen zijn te herleiden naar clusters die al bekend waren. Meestal binnen het gezin of in de familie. Op dit moment zijn er geen patiënten ernstig ziek", zegt een woordvoerder van de GGD.

Als de GGD melding krijgt van mazelen, wordt er gekeken wanneer het kind besmettelijk is geweest en waar het kind op dat moment was. Betrokkenen zoals scholen, ouders en kinderen worden dan door de GGD op de hoogte gebracht.

Mensen die de ziekte eerder hebben doorgemaakt of gevaccineerd zijn hoeven zich volgens de GGD geen zorgen te maken. Kinderen krijgen vanaf 14 maanden een oproep voor een inenting tegen mazelen. De GGD gaat deze prikken niet vervroegen nu er meerdere gevallen met mazelen zijn, ze volgen daarin de landelijke richtlijnen van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI).

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Deze arts legt uit of we ons zorgen moeten maken over mazelen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!