Video

Klimaatactivisten op brancards uit vliegveld gesleept, 106 mensen opgepakt

23 maart om 08:28 • Aangepast 3 april om 02:02
nl
Bij de demonstratie van Extinction Rebellion op Eindhoven Airport zijn zaterdag 106 mensen aangehouden. Veel van hen hadden zich verzameld in de vertrekhal en wilden niet vertrekken. Daarnaast werden 31 demonstranten opgepakt. omdat zij probeerden om via het hek de start- en landingsbaan op te gaan. Reizigers hebben weinig last gehad van het protest.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De actie van Extinction Rebellion begon rond half twaalf. De groep verzamelde zich op het grasveld bij de vertrekhal en bij een hek langs de start- en landingsbaan. Vanaf daar verspreidde ze zich op en rond het vliegveld.

Zo probeerden twee verschillende groepjes activisten door het hek bij de start- en landingsbaan te gaan. Ze werden meteen omringd door agenten op paarden. In totaal zijn hier 31 actievoerders aangehouden.

Een groepje demonstranten bij het hek zaterdagmiddag (foto: SQ Vision).
Een groepje demonstranten bij het hek zaterdagmiddag (foto: SQ Vision).

Rond een uur ging een grote groep demonstranten de vertrekhal van Eindhoven Airport binnen. Ze zijn voor de security gaan zitten, waar ze liedjes zongen en activistische leuzen riepen. De Nederlandse punkband Hang Youth trad kort op in de hal. Reizigers konden nog wel gewoon door de security.

De politie en koninklijke marechaussee hadden de actievoerders gewaarschuwd dat ze moesten vertrekken. Een aantal van hen verliet de vertrekhal, maar 75 activisten bleven zitten. Na meerdere waarschuwingen werden ze een voor een opgepakt. "Ik ben banger voor de gevolgen van klimaatverandering dan dat ik bang ben om opgepakt te worden", zegt een activist terwijl ze door de politie weg wordt gehaald.

Veel van de actievoerders weigerden mee te lopen. Ze werden daarom opgetild of op een brancard gelegd en naar de politiebusjes gebracht. Een van de demonstranten had zichzelf aan de vloer vastgelijmd. De politie heeft hem met cola los weten te krijgen en ook aangehouden.

De 75 activisten die in de terminal werden opgepakt zijn vlak na hun aanhouding weer vrijgelaten, laat een woordvoerder van de marechaussee weten. De andere 31 activisten zitten nog vast. Het Openbaar Ministerie meldt dat tegen hen een dossier wordt opgemaakt.

Een demonstrant had zich aan de vloer vastgelijmd (foto: SQ Vision).
Een demonstrant had zich aan de vloer vastgelijmd (foto: SQ Vision).

Extinction Rebellion wil een halvering van het aantal vluchten op Eindhoven Airport. Daarnaast willen de actievoerders een directe stop van privévluchten. "We blijven komen, tot aan onze eisen wordt voldaan", zegt een van de actievoerders.

Zaterdag waren uit voorzorg al meerdere vluchten op het vliegveld geannuleerd of uitgesteld. Zo had Transavia vier vluchten geannuleerd. Luchtvaartorganisatie Wizz Air had vluchten verplaatst naar de ochtend. Ryanair had volgens een woordvoerder van Eindhoven Airport geen wijzigingen in vluchten.

Vorig jaar was er op Eindhoven Airport ook een demonstratie van Extinction Rebellion. Deelnemers knipten onder meer een hek door en kwamen zo het terrein van het vliegveld op. Dat is verboden. Die dag werden er 104 klimaatactivisten opgepakt.

Punkband Hang Youth treedt op in de hal.
Punkband Hang Youth treedt op in de hal.
Demonstranten bij Eindhoven Airport (foto: Noël van Hooft).
Demonstranten bij Eindhoven Airport (foto: Noël van Hooft).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.