Bas Maes (SP) wil energietransitie voor rijk en arm op de rails krijgen

5 april om 12:00 • Aangepast 19 april om 02:03
nl
Zes weken moesten we zonder doen, maar nu heeft Brabant weer een gedeputeerde voor Energie en Cultuur. Een meerderheid van Provinciale Staten heeft SP'er Bas Maes geschikt bevonden als opvolger van ex-gedeputeerde Jos van der Horst. Op vrijdagochtend werd Maes benoemd in Provinciale Staten.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Bas Maes is al jaren actief voor de SP. Dat begon meteen na zijn opleiding tot architect. In de avonduren zette hij zich naast zijn fulltime baan in voor ROOD, de voormalige jongerenafdeling van de SP. Later werd hij fractievoorzitter in de gemeenteraad van Breda en beleidsmedewerker voor de Tweede Kamerfractie.

In augustus 2020 maakte Maes bekend te stoppen als fractievoorzitter in Breda. Hij bleef wel aan als raadslid, maar tot aan de verkiezingen. Daarna zou hij stoppen. Sinds februari 2022 was hij bestuursadviseur bij het waterschap Brabantse Delta. Die baan heeft hij opgegeven nu hij gedeputeerde is.

Een van de belangrijkste taken van Maes is nu om de energietransitie in Brabant op de rails te krijgen. Eerder vertelde hij aan Omroep Brabant waarom dat van belang is: "De energietransitie lijkt een taai onderwerp, maar raakt iedereen direct. Het kan de tweedeling tussen arm en rijk vergroten of juist verkleinen. Kunnen straks alleen rijke mensen met een koophuis meedoen met verduurzaming? Of zorgen we voor iedereen? Ik wil me hard gaan maken voor dat laatste."

Nieuwe gedeputeerde Bas Maes neemt felicitaties in ontvangst (Foto: Rick Lemmens)
Nieuwe gedeputeerde Bas Maes neemt felicitaties in ontvangst (Foto: Rick Lemmens)

Vertrek voorganger
Maes zijn voorganger Jos van der Horst gaf zijn plek in het college op. Minder dan een halfjaar na zijn benoeming besloot hij dat de bestuurlijke jas hem niet goed paste. In zijn afscheidsbrief schreef hij dat de hoeveelheid tijd die hij aan zijn werk kwijt was en het 'bestuurlijke' karakter van zijn collega's hem partten speelde.

Kort voor zijn vertrek stond Van der Horst tegenover een gekrenkte Provinciale Staten. Brabant ligt niet op koers met de energietransitie, bleek uit een pittig rapport van de Zuidelijke Rekenkamer. Van der Horst deed dat af met zijn verwachting dat 'trendbreuken' de problemen zouden verhelpen. Waar hij precies op doelde, is tot op de dag van vandaag nog een raadsel. Tot grote ergernis van de Statenleden.

Met de benoeming van Maes, levert de SP voor de vierde keer een gedeputeerde aan een Brabants college. Eerder gingen Johan van den Hout (2011 - 2015), Henri Swinkels (2025 - 2019) en Jos van der Horst (2023 - 2024) hem voor.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT

Eerder sprak Omroep Brabant uitgebreid met Bas Maes na zijn voordracht als gedeputeerde

Hier lees je waarom Jos van der Horst opstapte

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!