Video

Drie motorrijders zwaargewond op eerste lentedag: ‘Doe een opfriscursus!’

7 april om 20:30 • Aangepast 19 april om 02:06
nl
Op de eerste warme dag van het jaar vielen er in Brabant drie zwaargewonden door ongevallen met een motor. Die eerste mooie lentedagen zijn dan ook de gevaarlijkste, stellen deskundigen. “Dit zie je aan het begin van het seizoen heel vaak gebeuren”, vertelt Willemijn Pomper van Veilig Verkeer Nederland.
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

In Oosterhout brak een motorrijder zijn been, in Soerendonk gleed een man met zijn motor tegen een auto en in Steensel moest een motorrijder na een ongeval met een traumahelikopter naar het ziekenhuis.

Door het lekkere weer gaan meer motorrijders de weg op. Maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Zeker als de motor de rest van het jaar in de schuur heeft gestaan. “Als mensen de hele winter niet hebben gereden en dan weer op de motor stappen, maken ze meer fouten of zijn ze minder oplettend”, legt Pomper uit.

Gemiddeld vallen onder motorrijders in het weekend 34 procent meer slachtoffers dan op doordeweekse dagen. In de weekenden in de maand april is dat zelfs 73 procent, bleek een paar jaar geleden uit cijfers van verkeerskundig ICT-bureau VIA.

"Veel motorrijders zijn overmoedig en doen alsof ze Valentino Rossi zijn."

Ook rijschoolhouder Merlin Weber uit Veghel ziet dat het aan de start van het seizoen vaak fout gaat. “Veel motorrijders zijn overmoedig en doen alsof ze Valentino Rossi zijn (de motorlegende uit Italië, red.). Ze starten in de lente met rijden zoals ze geëindigd zijn in de zomer. Maar als je een tijdlang niet gereden hebt, moet je er weer even inkomen.”

Weber vindt dan ook dat iedere motorrijder in het voorjaar een opfriscursus zou moeten doen. “Sommigen pakken nu weer even wat lesjes, zodat ze weer veilig rond kunnen rijden. Als je een hele tijd niet gereden hebt moet je dat altijd doen, vind ik. Of je nou ervaren bent, of niet.”

Ook adviseert hij mensen om ook in de winterperiode te lessen. “Want in de zomer kan het weer ineens omslaan. En dan weet je hoe je het beste kunt rijden met regen en natte wegen.”

“Weggebruikers zijn nog niet op elkaar ingespeeld."

Maar al die ongelukken zijn niet alleen te wijten aan de motorrijders zelf. Andere weggebruikers zijn nu ook nog niet gewend aan al die motoren op de weg. “De hele winter zie je bijna geen motoren, maar nu komen we ineens hordes motorrijders tegen”, legt Weber uit.

“Weggebruikers zijn nog niet op elkaar ingespeeld. Sommige motorrijders gooien hun motor ineens naar rechts of automobilisten houden niet genoeg afstand. Dan gaat het fout.”

En als er een ongeluk met een motor gebeurt, gaat het vaak ook goed mis. “Motoren gaan hard en als motorrijder ben je erg kwetsbaar”, zegt Willemijn Pomper. “Daar moet je je bewust van zijn.”

In Soerendonk gleed een man met zijn motor tegen een auto aan:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!