Toon is verguld nu het pronkstuk weer op 'zijn' koepelkerk staat

12 april om 12:48 • Aangepast vrijdag om 02:02
nl
De restauratie van de Brigidakerk in Geldrop duurde twee jaar langer dan gepland, maar dan heb je ook wat. Onderweg moesten enkele flinke hobbels genomen worden. Zo zouden vleermuizen zich in de kerk hebben genesteld, een beschermde diersoort. Ook het vergunningentraject in verband met stikstof nam veel tijd in beslag.

Vrijdagochtend werd dan eindelijk het pronkstuk, de gouden koepel met kruis, teruggeplaatst. "Het is de kers op de taart", zegt Toon Dolphijn (81) die als voormalig bouwkundige de kerk mee onderhoudt. Dat doet hij samen met een klussengroep. De bouwlift brengt Toon weer langzaam in hogere sferen én naar de koepel van de kerk. "Kijk eens hoe mooi zo'n kerk is."

Foto: Noel van Hooft
Foto: Noel van Hooft

De restauratie was een flinke klus. Dat weet ook Mark Jongen. Hij is de koster van de kerk. Ook hij heeft het over de kers op de taart. "Het is een bijzondere dag. Hier hebben we naar uitgekeken. Vandaag wordt de gouden koepel met daar overheen het kruis teruggeplaatst."

"Geldrop heeft de grootste koepelkerk, daar troeven we Uden mee af."

De koster heeft zich verdiept in de geschiedenis. 'Carl Weber is de architect en hij heeft meerdere koepelkerken ontworpen. Onze koepel is de grootste van Brabant. Daar troeven we maar mooi Uden mee af." Jongen beschrijft de kerk als een icoon. "Waar je ook kijkt: de koepel en de twee torens bepalen de skyline." In totaal zijn er in Brabant 32 koepelkerken.

Tijdens de verbouwing was de koepel enige tijd onzichtbaar. "In die periode zijn 45.000 nieuwe leien op de koepel geplaatst. Er is hard aan gewerkt. Jammer genoeg hebben we onderweg oponthoud gehad. Uiteindelijk is het goed gekomen", vertelt de koster.

"Het is 130 jaar geleden dat er leien zijn geplaatst, dat gaan wij niet meer meemaken."

Boven op de koepel van de kerk wordt de (blad)gouden koepel geplaatst door bouwvakkers. Ook de bliksemafleider wordt bevestigd en het kruis krijgt een plek in het midden van de koepel.

Foto: Noel van Hooft
Foto: Noel van Hooft

De restauratie zit in de laatste fase. Stukje bij beetje worden de steigers de komende periode afgebroken. "Het is meer dan honderddertig jaar geleden dat er nieuwe leien op de koepel zijn gelegd. Dat gaan wij niet meer meemaken", concludeert Toon.

In totaal wordt er al zo'n twintig jaar gerestaureerd aan de kerk. De werkzaamheden aan de koepel namen de twee laatste jaren in beslag. "Dat heeft door het vergunningentraject gewoon te lang geduurd. Dat heeft ons parten gespeeld. Maar het is een mooi stukje werk geworden. Het heeft tussen de vijf- en zeshonderdduizend euro gekost. Dat is nogal wat. Ik heb daar ook iets aan bijgedragen. Maar geen vijf ton", zegt Toon met een brede lach.

Als de gouden koepel en het kruis zijn geplaatst, krijgt het bouwwerk ook nog eens de zegening van pastoor Sjef van der Maazen.

Pastoor Sjef van der Maazen zegent het bouwwerk (Foto: Noël van Hooft)
Pastoor Sjef van der Maazen zegent het bouwwerk (Foto: Noël van Hooft)
Toon legt de werkzaamheden vast voor het nageslacht (Foto: Noël van Hooft)
Toon legt de werkzaamheden vast voor het nageslacht (Foto: Noël van Hooft)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!