Noodliften vervangen schuine liften die nooit werken: 'Werd hoog tijd'

12 april om 20:00 • Aangepast 26 april om 02:03
nl
Fietsers en voetgangers die slecht ter been zijn kunnen eindelijk weer met een lift de Paleisbrug in Den Bosch op. Vrijdag werd een tijdelijke noodlift geplaatst als vervanging voor de schuine liften die al ruim twee jaar stilstaan. Toch zorgt het in de buurt voor gemengde gevoelens. “Het wordt er niet mooier op, maar wel makkelijker”, zegt een voorbijganger.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Het college van B en W besloot in oktober vorig jaar om de bijzondere schuine liften op de schroothoop te gooien en te vervangen voor twee normale liften, want reparatie bleek geen optie. Omdat de nieuwe liften op z’n vroegst in 2025 worden geplaatst, heeft het college gekozen voor deze noodoplossing.

Naast de iconische Paleisbrug staat nu een metershoge grijze noodlift, omdat de schuine liften al sinds december 2021 stil staan. Via deze tijdelijke lift kunnen gebruikers na twee jaar weer gemakkelijk de oversteek maken tussen de oude binnenstad en het Paleiskwartier aan de andere kant van het spoor. 

“Zo’n grote grijze container naast de brug ziet er verschrikkelijk uit."

“Door deze noodliften kan ik eindelijk weer mijn drie kleinkinderen ophalen van school”, zegt José, die in het Paleiskwartier woont. Door de kapotte lift ging dat vaak niet. Ze moest omfietsen, maar dat was met kleine kinderen te gevaarlijk. 

Ook Jesse blijft even staan en kijkt naar de nieuwe lift. Hij gebruikt de brug meerdere keren per week om naar zijn werk te gaan. “Zo’n grote grijze container naast de brug ziet er verschrikkelijk uit, maar ik denk dat zo’n tijdelijke oplossing hard nodig is voor sommigen.”

Ouderen in de wijk die op een rollator of rolstoel zijn aangewezen, maar ook ouders die met een kinderwagen lopen, hadden twee jaar lang pech. Ze konden de brug niet over omdat ze daarvoor een steile trap moesten beklimmen.

“De gemeente had jaren geleden al noodliften moeten plaatsen.”

Maar José is ook kritisch over deze tijdelijke oplossing. “Elke dag dat ik de lift kan gebruiken is er één extra, maar ik baal er wel van dat de gemeente nu pas hiermee komt”, zegt José. “Dat had ze jaren geleden al moeten doen.” 

Buurtbewoonster Liesbeth gaat de noodlift gebruiken, al had ze zich er al bij neergelegd dat ze moest omfietsen. “Ik ben slecht ter been, dus ik doe veel op de fiets. Ik moet al twee jaar omfietsen, dus ik ben het inmiddels wel gewend. Ik had liever gezien dat de gemeente het geld dat ze hiervoor uitgeven, hadden besteed aan een definitieve oplossing.” 

Volgens voorbijganger Tim is het nog maar de vraag hoe lang deze lift het gaat volhouden. “We hadden bij de schuine liften regelmatig last van vandalisme. Ik hoop dat dat nu niet weer gebeurt, anders is deze binnenkort ook kapot.”

”Het is belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van de brug.”

Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat de gemeenteraad heeft bepaald dat er een noodoplossing moest komen. “Het is belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van de brug. Andere verbindingen over het spoor zorgen voor een langere reistijd. Of mensen moeten een gevaarlijkere route volgen, en dat wil je niet.”

De tijdelijke liften kosten de gemeente zo’n 200.000 euro. De verwachting is dat ze blijven staan tot het einde van het jaar. "Als de gemeenteraad akkoord gaat, kunnen we dan starten met de definitieve oplossing."

DIT WIL JE OOK LEZEN:

Dit is waarom José geen gebruik kon maken van de Paleisbrug

De unieke schuine liften worden vervangen door normale liften

Tijdelijke noodliften bij de Paleisbrug in Den Bosch (foto: Megan Hanegraaf).
Tijdelijke noodliften bij de Paleisbrug in Den Bosch (foto: Megan Hanegraaf).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!