Video

Jürgen maakt het lekkerste worstenbroodje: 'Mijn vader zou trots zijn'

18 april om 15:15 • Aangepast 4 mei om 02:05
nl
Het is een bijzondere overwinning voor Jürgen van Dongen uit Terheijden, winnaar van ‘Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024’. Twintig jaar geleden deed zijn vader Jan voor het eerst mee aan de wedstrijd en hij won. Twee weken geleden overleed Jan en dat maakt de winst voor Jürgen extra bijzonder. “Mijn vader was mijn grote inspirator. Ik weet zeker dat hij heel trots zou zijn.”
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door
Danique Pals

Al voor de zesde keer mag Jürgen zijn worstenbroodjes de lekkerste van Brabant noemen. “Winnen wordt nooit saai. Het is iedere keer weer een bekroning op ons werk”, vertelt hij een dag na de uitreiking. Een dag waarop hij een uur eerder aan de slag ging dan normaal om extra worstenbroodjes te maken. Normaal begint hij om drie uur, maar nu is hij om twee uur 's nachts begonnen.

Vader en zoon zijn vroeg uit de veren om te bakken (foto: Tom Berkers).
Vader en zoon zijn vroeg uit de veren om te bakken (foto: Tom Berkers).

Op een normale donderdag gaan er zo’n duizend worstenbroodjes over de toonbank bij de bakkerij in Terheijden. Nu zitten ze al op zo’n 3500 aanvragen en richting het weekend belooft het volgens Jürgen topdrukte te worden.

"Mijn vader was dit jaar voor de eerste keer niet bij de uitreiking."

Het bakken van worstenbroodjes zit echt in de familie. De vader van Jürgen begon in 2003 met de bakkerij en in 2004 was hij de winnaar van het lekkerste worstenbroodje. "En dit jaar was hij voor het eerst niet bij de uitreiking", verzucht Jürgen. Iets dat zijn overwinning nu extra emotioneel maakt. "Het was een man van weinig woorden, maar hij zou gezegd hebben: ‘da kende gij’.”

De laatste keer dat Jürgen de wedstrijd won was in 2016. Na die overwinning zei Jürgen tegen zijn zoon Stijn dat hij nog een keer wilde winnen, daarna zou Stijn de strijd aan mogen gaan. En dat moment is nu dus aangebroken. “Stijn gaat de wedstrijd van me overnemen. Hij wordt de volgende kampioen.”

Als het aan Stijn ligt, gaat hij op dezelfde voet verder als zijn vader en opa. “Ik heb het van mijn vader geleerd en hij is een goede leermeester. Ik ga hetzelfde recept gebruiken. Het is ook belangrijk om passie voor het vak te blijven houden. Dan komt het goed.”

"We doen er vier uur over om een worstenbroodje te maken."

Het recept is natuurlijk geheim, maar Jürgen durft wel iets weg te geven. “We doen er vier uur over om een worstenbroodje te maken. Je kunt het ook in twee uur doen, maar dan is de smaak minder goed. Het deeg moet het vet goed uit het worstje kunnen opnemen. De ingrediënten zijn belangrijk, maar het proces is het belangrijkste.”

Kenmerkend aan de worstenbroodjes uit Terheijden zijn de open kontjes. In de wedstrijd krijgen worstenbroodjes die niet helemaal dicht zijn een paar punten aftrek. “Ik heb ze weleens dichtgemaakt, maar dan zeiden de klanten dat ze gewoon ons worstenbrood wilden met open kontje. Dus maken we ze gewoon weer met een open kontje.”

"Het is een kruidig worstje. Echt heerlijk."

Het is deze donderdag niet onopgemerkt gebleven dat de beste worstenbroodjes in Terheijden te vinden zijn. Een echtpaar uit België hoorde het op de radio. “Wij kennen alleen de Belgische variant met bladerdeeg. Deze Nederlandse worstenbroodjes zijn veel lekkerder en zachter. Het is ook niet zo’n geknoei”, zegt Thea van Bueren.

Haar man Eric Pockele sluit zich daarbij aan. “Wij zijn natuurlijk geen specialisten in Nederlandse worstenbroodjes, maar dit smaakt goed. Het is een kruidig worstje. Echt heerlijk.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Alle winnaars van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje op een rijtje

De winnende bakkerij in Terheijden (foto: Tom Berkers).
De winnende bakkerij in Terheijden (foto: Tom Berkers).
Er worden duizenden worstenbroodjes verkocht de dag na de uitreiking (foto: Tom Berkers).
Er worden duizenden worstenbroodjes verkocht de dag na de uitreiking (foto: Tom Berkers).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!