Van der Poel 'heel blij' met brons in Luik-Bastenaken-Luik, 'Pogi' wint

21 april om 11:01 • Aangepast 4 mei om 02:05
nl
Wielrenner Mathieu van der Poel is zondag tot zijn eigen verrassing nog derde geworden in een heel koude editie van Luik-Bastenaken-Luik. De klassieker werd na een indrukwekkende solo van 35 kilometer gewonnen door favoriet Tadej Pogacar, 'Pogi' uit Slovenië. Zondagochtend begonnen de dik ingepakte renners iets na tienen aan de laatste voorjaarsklassieker van dit seizoen. Wereldkampioen Van der Poel gaf aan dat hij vijf laagjes kleding droeg om de kou te trotseren.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

In de Ardense heuvels was het koud en op sommige plekken lag zelfs sneeuw. "Ik rijd liever als het iets warmer is, maar het is wat het is, we moeten het ermee doen", zei Van der Poel voor de start tegen de NOS. "Gelukkig hebben we goede kleren. Als het droog blijft, doet dat al het meeste."

Op 98 kilometer voor de finish was er een valpartij in het peloton waardoor de grote groep verdeeld raakte. Onder meer Van der Poel bijvoorbeeld werd gehinderd en kwam op achterstand te zitten. Een kleine dertig kilometer verder was het peloton weer compleet.

Op La Redoute had echter niemand een antwoord op de versnelling van de 25-jarige topfavoriet van UAE Team Emirates, die al snel een voorsprong van ruim een minuut te pakken had. Die bouwde Pogacar vervolgens alleen nog maar uit.

"Geen moment het gevoel dat ik in de koers zat."

Wereldkampioen Van der Poel gaf na afloop aan 'heel blij' te zijn met zijn derde plek. Hij 'had geen moment het gevoel dat hij in de koers zat', maar won in de achtervolgende groep toch nog de sprint om de laatste podiumplek. "Dat is echt het hoogst haalbare. Hier had ik geen euro meer voor gegeven", zei de renner van Alpecin-Deceuninck voor de camera van de NOS.

"Zelfs met de benen van de Ronde en Roubaix had ik hier niks tegen Pogacar kunnen beginnen", wist Van der Poel.

Mathieu van der Poel heeft er alles aan gedaan om warm te blijven deze zondag (foto: via ANP, BELGA PHOTO Dirk Waem).
Mathieu van der Poel heeft er alles aan gedaan om warm te blijven deze zondag (foto: via ANP, BELGA PHOTO Dirk Waem).

De wereldkampioen won dit voorjaar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, maar hij gold zondag niet als de topfavoriet in Luik-Bastenaken-Luik. Dat was Pogacar, die de klassieker in 2021 al eens won.

"Ik weet niet of ik met hem kan meegaan. Het ligt aan de benen, als ik de benen van Vlaanderen heb, kan ik ver komen, maar als ik de benen heb van de Amstel Gold Race zal ik niet ver komen", gaf hij vooraf aan.

Mathieu van der Poel dik ingepakt in de regnboogtrui op weg naar Luik (foto: via ANP / BELGA PHOTO Dirk Waem).
Mathieu van der Poel dik ingepakt in de regnboogtrui op weg naar Luik (foto: via ANP / BELGA PHOTO Dirk Waem).


De afgelopen twee jaar was La Doyenne, zoals de Waalse klassieker ook wordt genoemd, een prooi voor de Belg Remco Evenepoel. Een blessure na een zware val in de Ronde van Baskenland hield hem zondag echter aan de kant. Wanneer het Van der Poel zondag was gelukt te winnen dan was hij onder meer in de voetsporen van zijn vader Adrie getreden, hij won de wedstrijd in 1988.

Wout Poels blijft met zijn overwinning in 2016 nu voorlopig de laatste Nederlandse winnaar in Luik.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Ook in Parijs-Roubaix zegevierde Mathieu van der Poel

Zo won Van der Poel onlangs zijn derde Ronde van Vlaanderen

Mathieu van der Poel dik ingepakt aan de start in Luik zondag (foto: via ANP, BELGA PHOTO Dirk Waem).
Mathieu van der Poel dik ingepakt aan de start in Luik zondag (foto: via ANP, BELGA PHOTO Dirk Waem).
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!