ASML zet verdubbelaar in: 'We voelen ons hier in de regio op ons gemak'

22 april om 17:20 • Aangepast 4 mei om 02:07
nl
'Project Beethoven' lijkt nu al geslaagd. Chipmachinefabrikant ASML wil na de eerdere toezeggingen van het demissionaire kabinet over miljarden voor de regio graag hier doorgroeien. "Deze keuze laat zien dat ASML zich hier erg op haar gemakt voelt", zegt de woordvoerder van ASML maandag.
Profielfoto van Ferenc TrikiProfielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

De gemeente Eindhoven en de hightechgigant uit Veldhoven maakten maandag bekend dat ASML flink wil uitbreiden bij Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Op die nog te bouwen plek moet rond 2030 plek zijn voor twintigduizend nieuwe medewerkers. "Dit is een boost voor Brainport. En dit betekent ook dat deze regio echt een hotspot is voor de chipindustrie", licht de woordvoerder van ASML toe.

Uitbreiding in Veldhoven gaat door
"De hele industrie gaat enorm groeien", voorspelt de woordvoerder. "Overal zitten chips in. Die vraag wordt alleen maar groter. Wij moeten ook hard groeien, anders kunnen we geen betrouwbare leverancier zijn voor onze klanten. Dus moeten we er zeker van zijn dat we op de nieuwe plek ook flink kunnen groeien. Vandaar dat we nu ook gaan onderzoeken of dit kan bij het BIC."

Het bedrijf benadrukt dat de uitbreidingsplannen voor Veldhoven ook gewoon doorgaan. De bouwplannen bij het BIC komen daarbovenop.

Steenworp afstand van het hoofdkantoor
De afgelopen maanden bezocht ASML samen met wethouder Stijn Steenbakkers van Eindhoven meerdere locaties om uit te kunnen breiden. "Daarbij heeft het BIC onze voorkeur. We hebben altijd gezegd: het liefst blijven we in Nederland en het liefst blijven we in de buurt van Veldhoven. Daarom is BIC ook geen onlogische locatie."

De campus is hemelsbreed nog geen tien kilometer verwijderd van het hoofdkantoor van ASML in Veldhoven. "De nabijheid van de hoofdlocatie in Veldhoven is belangrijk. De manier waarop wij werken is heel erg gericht op samenwerken. Verschillende afdelingen willen even bij elkaar over de vloer kunnen komen. Dat willen we graag zo houden. Maar we hebben ook veel ruimte nodig en dan is het best moeilijk een geschikte locatie te vinden. Het is fijn dat er bij BIC nog zoveel ruimte is om uit te breiden en dat op zo'n korte afstand van het hoofdkantoor."

In het rood ingekleurde deel onderin ligt ASML en bovenin in het rood het gebied voor de beoogde uitbreiding van ASML (illustratie: Omroep Brabant).
In het rood ingekleurde deel onderin ligt ASML en bovenin in het rood het gebied voor de beoogde uitbreiding van ASML (illustratie: Omroep Brabant).

Wat er precies gebouwd gaat worden op de campus weet ASML nog niet. "We gaan eerst onderzoeken wat de mogelijkheden zijn." Het zou dus kunnen dat er cleanrooms komen voor de bouw van chipmachines of alleen kantoorgebouwen. Maar het kan ook een combinatie zijn.

Nog veel te onderzoeken
De hele regio kampt met een bomvol stroomnet, netcongestie genoemd. Daardoor kunnen nieuwe bedrijven lastig tot niet aangesloten worden op het elektriciteitsnet in de regio. Ook kunnen bestaande bedrijven moeilijk groeien. Kan ASML dan 'zomaar' een aansluiting krijgen op de Brainport Industries Campus? "Dat is nog een vraagteken", vertelt de woordvoerder.

"Het is een van de dingen die we gaan onderzoeken. Daarnaast kijken we nog of er straks voldoende huizen zijn, of de infrastructuur op orde is, of het onderwijs het aankan en of we de juiste mensen kunnen aannemen. Dat moeten we allemaal nog onderzoeken." ASML steekt zelf ook veel geld in dit soort voorzieningen. Voor werknemers maar volgens de woordvoerder ook 'vooral voor degenen die niet direct profiteren van de groei van de industrie'.

Trillingen van vliegtuigen
Ook wordt nog bekeken of het vliegveld niet voor te veel hinder zorgt. "Trillingen van welke soort dan ook zijn niet handig voor ons. Ook dat wordt dus meegenomen om te kijken of deze plek geschikt is."

Bij ASML zijn ze positief, al benadrukt het bedrijf dat er nog veel onderzocht moet worden. "Maar", besluit de woordvoerder: "Hier liggen onze roots. Dit is ook een erkenning voor Veldhoven en de hele regio."

Het uitbreidingsgebied van ASML bij BIC (beeld: gemeente Eindhoven)
Het uitbreidingsgebied van ASML bij BIC (beeld: gemeente Eindhoven)
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.