Video

Broodfokker trekt hoger beroep in en wacht lange gevangenisstraf

woensdag om 12:05 • Aangepast woensdag om 14:56
nl
De man uit Deurne die jarenlang zijn honden slecht verzorgde en ze illegaal fokte, legt zich toch neer bij de straffen die hij hiervoor vorig jaar oktober kreeg. De rechtbank in Zwolle veroordeelde hem toen tot achttien maanden cel, waarvan de helft onvoorwaardelijk. Ook werd bepaald dat hij tien jaar lang geen dieren mag houden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Eigenlijk zou deze woensdagochtend bij het gerechtshof in Arnhem het beroep dienen dat hij had aangetekend, maar de 37-jarige fokker heeft dat ingetrokken. Het is niet bekend waarom. Het hof verwijst door naar de advocaat van de man, maar die kan niet op de vragen ingaan: "Mijn cliënt heeft niet gevraagd om met de media over zijn zaak te praten."

Nieuwe rechtszaak
Het besluit betekent wel dat hij voor negen maanden de gevangenis ingaat en misschien wel voor een nog langere periode. In april werd hij namelijk gearresteerd, omdat hij zowel in Heerlen als in België honden op dieronvriendelijke wijze hield. Hiermee overtrad hij de voorwaarden die de rechtbank in Zwolle hem vorig jaar had opgelegd. En dat leidt weer tot een nieuwe rechtszaak, die voor 20 augustus is gepland.

In afwachting van deze zitting zit de man al bijna een maand vast. Later deze maand wordt bepaald of zijn voorarrest wordt verlengd.

In deze video van de LID zie je hoe de honden van de broodfokker erbij zaten:

'Grootschalig dierenleed', zo betitelde de rechtbank in Zwolle vorig najaar de omstandigheden waaronder de honden van de fokker uit Deurne moesten leven. Jarenlang liet hij ze in hun eigen poep liggen of gaf hij hen geen schoon water. Veel dieren waren in een slechte conditie en een groot aantal honden had een verklitte vacht.

De schrijnende situaties kwamen aan het licht bij controles van onder andere de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID). Ondanks waarschuwingen en opgelegde maatregelen deed de man er niets aan, hij ontkende ook zijn dieren te hebben verwaarloosd. Zelfs nadat de LID dieren had meegenomen.

De rechter maakte er korte metten mee: negen maanden cel en nog eens negen maanden als hij de komende tien jaar weer de fout in zou gaat. Hij mag in die periode ook geen dieren houden. Ook kreeg de man een beroepsverbod van zes jaar en negen maanden.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Hardleerse hondenfokker weer opgepakt ondanks veroordeling tot cel

Honden liggen in eigen poep en hebben geen schoon water: cel voor fokker

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!