Onbegrip en verdriet nu marathon niet doorgaat: 'Balen is zacht uitgedrukt'

16 mei om 19:45 • Aangepast 28 mei om 02:04
nl
Maandenlang trainen, om vier dagen van tevoren te horen dat het hele feest niet doorgaat. De sportmassage nog gepland, de laatste training net gehad. De medailles lagen klaar, de startnummers ook. "Alle emoties kwamen eruit", reageren deelnemers nu de Marathon Breda op het laatste moment is afgelast. En ondertussen staat de organisatie met de mond vol tanden.

Het was een prachtig idee: één keer een marathon in Breda. Echt eenmalig, een unicum. Maanden trainen, samen of alleen. Tot de hele boel werd afgeblazen. "Voor de deelnemers is dat verschrikkelijk", zegt mede-organisator Joan Simon Artigas. "En we zijn van mening dan we er echt wel uit konden komen."

'We' zijn in dit geval de gemeente Breda en de organisatie van de Marathon Breda. Vlak voor Hemelvaart kreeg de organisatie te horen dat de politie het evenement niet veilig genoeg vond. Zowel voor lopers, als vrijwilligers, als bezoekers en verkeer. "De gemeente heeft ons daarom een negatief advies gegeven. Maar we hadden er eerder nog helemaal niks over gehoord", reageert Joan.

En dat vinden de deelnemers maar moeilijk te snappen. Waarom zou je al medailles laten maken voor een evenement dat nog niet eens een vergunning heeft? En hoe zit het met de video waarin burgemeester Depla zelf de lopers opwarmt?

"Ons is gezegd: komt goed, maak je geen zorgen."

"Die late vergunning, dat gebeurt wel vaker. Ons is gezegd: komt goed, maak je geen zorgen", zegt Joan. Hij weet zeker dat ze de juiste procedure hebben gevolgd. "Ik vind het vooral heel vreemd dat op het laatste moment deze dingen erbij worden gehaald, die we niet eerder hebben gehoord. Het had opgelost kunnen worden als we de steun hadden gehad om dat te doen."

De gemeente denkt daar blijkbaar anders over. Het afblazen is noodzaak. Niet veilig, dan gaat het dus niet. "Het negatieve advies van onder meer de politie kan ik gewoonweg niet naast me neerleggen", zegt burgemeester Paul Depla.

"Balen is nog zacht uitgedrukt."

Dus is het gedaan met de pret. Maandenlange training in de prullenbak. "Ik heb wel eens betere dagen gehad", reageert deelnemer Mark Bastiaansen verslagen, de dag na het slechte nieuws. "Balen is nog zacht uitgedrukt."

Hij begint op te sommen wat hij er allemaal in heeft geïnvesteerd. Een nieuw paar schoenen, 780 kilometer training, toeschouwers geregeld en schema's uitgestippeld. Tijdens zijn laatste training, op woensdagavond, stromen de appjes binnen met het slechte nieuws. "Letterlijk de laatste meters van je training, ik had even niks meer te zeggen."

Als alternatief krijgen de lopers een marathon in Utrecht aangeboden. Die is óók op zondag en daar zijn ze hartstikke welkom. En hoewel sommigen dan maar daar naartoe gaan, vindt Mark dat helemaal niks. "Ik wíl helemaal niet meedoen aan de marathon van Utrecht", zegt hij stellig.

Dan ligt er nog het alternatief om op eigen houtje door Breda te gaan rennen. Starten op de club van atletiekbaan SPRINT, om daarna de kilometers door de stad te maken. Maar dat lijkt Mark niet zo'n strak plan. "Dan heb je geen borden en geen wegafsluiting, dus dan lijkt me het risico op een ongeluk juist nog groter dan normaal." Dus denkt hij over een herkansing. Als de teleurstelling wat gezakt is. In Breda zal dat niet gaan lukken, want er komt geen herkansing, ook volgend jaar niet zo laat de organisatie weten.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Marathon van Breda last minute afgelast door fout van organisatie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!