Eerste giraffe ingeënt tegen blauwtong: 'Hij was even heel boos'

18 mei om 13:58 • Aangepast 31 mei om 02:06
nl
Schaapsherders konden hun geluk niet op toen er eind april een vaccin voor de dodelijke ziekte blauwtong beschikbaar kwam. Het virus sloeg afgelopen jaar razendsnel om zich heen en duizenden schapen overleefden het niet. Maar ook voor andere herkauwers is blauwtong gevaarlijk. Daarom werd vrijdag voor het eerst een giraffe bij de Beekse Bergen ingeënt. "Hij was eventjes heel boos, maar dat mag", zegt Fokko Klip, de dierenarts van het safaripark.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Het gevaar voor het blauwtongvirus is ondanks het vaccin nog altijd niet geweken. In de Beekse Bergen geldt momenteel een exportbeperking vanwege blauwtong. "Dat betekent dat we geen herkauwers mogen transporteren vanuit Hilvarenbeek naar andere parken", legt Fokko uit.

De inentingen zijn belangrijk, want zonder deze bescherming mogen dierenparken onderling geen dieren uitwisselen. "Sommige dieren gaan naar een andere plek vanwege de fok, anderen krijgen een nieuw onderkomen in binnen- of buitenland. Met dit vaccin voldoen we aan de regelgeving."

Ander plekje voor M'toto
M'toto, een van de jongere giraffen, kreeg vrijdag zijn eerste vaccinatie. Voor het dier is al langer een plekje in een andere dierentuin, maar vanwege de regels kon-ie niet worden vervoerd. M'toto werd korte tijd in de stal gehouden, zodat Fokko de prik kon geven. Daarna kon hij weer lekker naar buiten.

"Hij was eventjes heel boos, maar dat mag. Kijk, je ziet de injectienaald nog zitten. Die valt er vanzelf uit", wijst de dierenarts. "De ene keer is dat binnen een paar seconden en de andere keer duurt het even."

Beeld: Omroep Brabant.
Beeld: Omroep Brabant.

Over drie weken krijgt de giraffe nog een tweede inenting tegen het virus. Zestig dagen daarna is hij goed beschermd en klaar om te vertrekken naar zijn nieuwe thuis.

Het is de eerste keer dat de Beekse Bergen een giraffe inent, en het is nog even afwachten of er bijwerkingen zijn. "We hebben eerst contact gezocht met de fabrikant", vertelt Fokko. "Die verzekerde ons ervan dat het vaccin heel veilig is, maar tegelijkertijd is het nooit getest op dit soort dieren."

Ook gemsbok en gnoes ingeënt
Ook andere wilde dieren zijn inmiddels ingeënt. De gemsbok, zeboes en alle gnoes kregen een prik. "Er zijn voor zover ik weet geen wilde dieren ziek geworden door het blauwtongvirus, maar je weet maar nooit. Preventie is beter dan genezen", zegt de dierenarts.

Wat is het blauwtongvirus?

Het blauwtongvirus wordt overgebracht door knutten, kleine steekvliegjes, en treft vooral schapen. Maar ook runderen, geiten en andere herkauwers kunnen ziek worden. De dieren krijgen hoge koorts en een ontstoken bek, gaan schuimbekken en lopen kreupel, vaak met de dood tot gevolg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!