Emotioneel afscheid Lidewij Welten: 'Dit doet wel wat met me'

20 mei om 18:09 • Aangepast 31 mei om 02:05
nl
Lidewij Welten (33) heeft maandagmiddag haar laatste hockeywedstrijd gespeeld. De meervoudig Olympisch kampioen verloor die in de play-offs met Kampong van haar oude ploeg Den Bosch (7-0). Ze hangt haar hockeystick aan de wilgen. Welten is niet geselecteerd voor de Olympische Spelen in Parijs.
Profielfoto van Luuk GlaapProfielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Luuk Glaap & Malini Witlox

Tijdens haar carrière maakte ze 260 doelpunten.

Eén minuut voor tijd werd het spel stilgelegd en kreeg Welten een publiekswissel. Ze ontving een knuffel van haar teamgenoten en een staande ovatie van de aanwezige toeschouwers.

"Mijn eerste reactie was: dit hoeft allemaal niet hoor. Je bent als teamspeler nou eenmaal niet gewend om individueel zo in de schijnwerpers te staan. Maar het was heel mooi. Ik was emotioneel, al drukte ik het een beetje weg. Als zoveel mensen voor je gaan staan en klappen, dan doet dat wel wat met je," zegt ze tegen hockey.nl

Ze gaat de teamspirit in de kleedkamer missen, zegt ze. "Het is zo leuk om met je teamgenoten in de kleedkamer te zitten. De typische humor, de meiden om je heen, het strijden met elkaar voor één doel en daarbij het beste uit jezelf halen, dat is me altijd heel veel waard geweest," zegt ze tegen de hockeysite.

"Ik ben verdrietig dat ik niet langer uitmaak van het Nederlands team."

De Eindhovense begon haar carrière bij Hockey ONS Devies (HOD) in Valkenswaard. In haar carrière won ze drie keer goud op de Olympische Spelen, drie keer het WK en mey HC Den Bosch maar liefst dertien landstitels. Ze wordt ook wel de succesvolste hockeyster aller tijden genoemd.

Op haar 16de kwam Welten al bij het Nederlands elftal en ze had graag nog één keer in Parijs op de Olympische Spelen een medaille willen behalen. Bondscoach Paul van Ass heeft haar niet geselecteerd. "Ik ben verdrietig dat ik niet langer uitmaak van het Nederlands team. De afgelopen vijftien jaar heb ik alles gegeven voor het team en voor Nederland", zei Welten eerder dit jaar op Instagram.

Na zeventien jaar Den Bosch ging ze spelen voor Kampong uit Utrecht. Bij deze Utrechtse club eindigt voor Welten na negentien jaar haar hockeycarrière. “Na veel mooie jaren op het veld is het tijd voor een nieuw hoofdstuk”, zei ze eerder op Instagram. "En oh, wat een avontuur is het geweest!"

Ten koste van Kampong plaatsten de vrouwen van hockeyclub Den Bosch zich maandagmiddag voor de finale voor de play-offs om de landstitel. Zij spelen zaterdag en zondag de finales tegen HC Amsterdam of SCHC uit Bilthoven. HC Den Bosch kan dan voor de 23ste keer de landstitel veroveren.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Tophockeyster Lidewij Welten zet punt achter imposante hockeyloopbaan

Lidewij Welten gepasseerd voor Spelen, 'maar behoort nog steeds tot de top'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!