Video

Nieuws over integriteitsprobleem, partijen willen wethouder op non-actief

21 mei om 07:23 • Aangepast 31 mei om 02:05
nl
De drie oppositiepartijen in de Woensdrechtse gemeenteraad willen dat wethouder Schuurbiers op non-actief wordt gesteld. Ook moet er onderzoek komen naar zijn handelen. Aanleiding is het nieuws over het werkverleden van Schuurbiers, die bij zijn vorige baas ontslagen werd na wangedrag.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Omroep Brabant meldde vrijdag dat Rainier Schuurbiers in 2015 op staande voet ontslagen is bij het aannemersbedrijf waar hij werkte. Aanleiding: hij zette personeel waar hij de leiding over had in om gratis spullen voor zijn privé verbouwing te regelen. Zijn baas was hier niet van op de hoogte.

Dit artikel kun je ook bekijken. Omroep Brabant experimenteert met het laten presenteren van onze eigen artikelen met behulp van AI, ofwel kunstmatige intelligentie. Hierdoor kunnen we met weinig moeite mensen bereiken die bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of het prettiger vinden om video’s te kijken. We bieden zo iets extra's dat we nooit zouden kunnen bieden zonder de mogelijkheden van AI. De inhoud van de video is natuurlijk geheel door journalisten (échte mensen dus) gemaakt en dit komt niet in de plaats van echte presentatoren.

We zijn benieuwd naar jouw mening over deze met behulp van AI gemaakte video. Laat van je horen via [email protected].

In de ontslagbrief wordt gesproken over 'financiële benadeling' van het bedrijf en ook wordt gesteld dat de ‘geloofwaardigheid en/ of reputatie’ van Schuurbiers en het bedrijf ‘ernstig in gevaar is gebracht’. De ' integriteit en daarmee ook het bestaansrecht' zou op het spel staan.

Schuurbiers is sinds 2022 wethouder bouwzaken voor de partij ABZ (Algemeen Belang Zuidwesthoek) in Woensdrecht.

Integriteit
De oppositiepartijen AKT (Alle Kernen Troef), VVD en PvdA willen dat er een onderzoek naar Schuurbiers wordt ingesteld. Ook willen ze de zaak bespreken in een extra raadsvergadering en gedurende het onderzoek zou Schuurbiers op non-actief gesteld moeten worden. Dit schrijven ze in een brief aan de burgemeester.

'Integriteit is van essentieel belang voor elke publieke functie. Het feit dat in de media verondersteld wordt dat dhr. Schuurbiers goederen en diensten zou hebben gebruikt zonder te betalen, zet zijn geloofwaardigheid en die van het gemeentebestuur onder druk', zo staat in de brief.

'Heftig verhaal'
"Ik ben geschrokken van de inhoud van het gepubliceerde artikel en heb dit even op me in moeten laten werken", aldus John Mathijssen van AKT tegenover Omroep Brabant. Vooral wat het nieuws betekent voor de Woensdrechtse politiek en de inwoners van Woensdrecht houdt hem bezig.

Marius Bakker van de VVD spreekt van 'nogal een heftig en op de persoon gericht verhaal'. Zijn partij wil zorgvuldig met de zaak omgaan en wil 'alle feiten kennen' om een mening te kunnen vormen.

D66, een van de coalitiepartijen, wil eerst weten 'hoe de vork in de steel zit', zegt fractievoorzitter Guy Janssen. "Het is nogal wat. Er zijn persoonlijke omstandigheden en we willen twee kanten van het verhaal weten." Als de uitkomst van een onderzoek duidelijk is en na een intern beraad, zal de fractie zich uitspreken, belooft Janssen: "We gaan ons dan eerst bezinnen."

Heb je een tip? Mail de onderzoeksredactie of bereik ons 100% anoniem via Publeaks.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Wat speelde er precies rond de vorige werkgever van Schuurbiers?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!