Video

Herenboeren plukken iedere week letterlijk de vruchten van hun noeste werk

24 mei om 12:00 • Aangepast 5 juni om 02:05
nl
Steeds meer mensen kiezen bewust voor biologische producten. Maar waarom ze in de winkel kopen als je zelf kunt verbouwen? Al tien jaar lang zijn heel veel mensen samen voor een stukje eigenaar van een boerderij. Ze zijn Herenboer en daar plukken ze letterlijk ieder weekend de vruchten van, als ze hun biologische groente en fruit van het land halen. Het idee komt van Geert van der Veer: “Weten we nog hoe ons eten groeit en wat dat voor een boer betekent? De afstand tussen boer en burger is te groot geworden.”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Van der Veer begon in 2014 in Boxtel. Inmiddels zijn er 21 Herenboerderijen in heel het land. Iedere boerderij heeft zo’n 250 leden, die elk 2000 euro inleggen. Daarna betalen ze zo’n tien tot dertien euro per week, afhankelijk van of je vegetariër bent of niet, voor producten van de boerderij.

Ook in Alphen is er één, aan de Goedentijd. Boer Peter Hundepool is één van de twee boeren die er werken. Hij is geen eigenaar, hij is in dienst. Jammer, geeft hij grif toe. “Maar aan de andere kant heb ik wel financiële zekerheid.”

Peter Hundepool en Geert van der Veer (foto: Tom van den Oetelaar).
Peter Hundepool en Geert van der Veer (foto: Tom van den Oetelaar).

Hundepool werkt op een gemengd bedrijf, met zowel akkerbouw als veeteelt. Hij loopt naar de ‘kip-caravan’: een kleine, houten woonwagen waar 249 kippen en één haan omheen scharrelen: “Die haan houdt de dames rustig, zodat ze elke dag voor eieren zorgen voor onze leden”, legt Hundepool uit. De kippen hebben vijftig meter uitloop.

Ernaast is de boomgaard, met appels, peren en bessen. Allemaal biologisch, al mag je het volgens Hundepool niet zo noemen: “Want we hebben geen certificaat. Maar het voldoet wel aan alle eisen.” Even verderop rollen varkens door de modder en groeien gewassen in de kas.

“Alles wat je eet, dat ben je zelf."

Hundepool werkt nu drie jaar op de Herenboerderij. Daarvoor was hij tuinder. Biologisch boeren wilde hij altijd al: “Alles wat je eet, dat ben je zelf, leerde ik vroeger van mijn ouders.” In de jaren tachtig zat hij op de middelbare tuinbouwschool. “Daar leerden we uit een dik gewasbeschermingsboek. Je leerde hoe je veilig zo veel mogelijk gif op je groenten en fruit kon spuiten. Dat kon beter en anders, vond ik.”

Ook Geert van der Veer wilde iets veranderen in de landbouw en veeteelt, daarom bedacht hij tien jaar geleden de Herenboeren: “Ik wilde dat de burger mede-ondernemer zou worden. Om te voelen hoe het is om boer te zijn. Want de afstand is te groot geworden.”

"Hier zijn het lieve koeien."

Van der Veer vertelt zijn verhaal tussen de koeien. Ooit zullen ze als biefstuk verkocht worden aan de leden. “Hier zijn het lieve koeien. In de supermarkt herken je ze niet meer als het dier dat achter me staat. De afstand moet kleiner worden, zodat je slimmere keuzes maakt.”

Ook wil Van der Veer meer waardering voor de boer: “Besef je dat van de 18 miljoen Nederlanders er maar 49.000 boer zijn. Dat is 0.3 procent die bereid is eten te produceren. Die mensen moeten we niet allemaal wegjagen, want dan hebben we in Nederland geen boeren meer.”

Er zijn nu 21 Herenboerderijen, Van der Veer hoopt heeft er de komende jaren tussen de zeventig en de honderd te kunnen realiseren.

Om het 10-jarig bestaan van de Herenboerderijen te vieren, is er komend weekend een open dag. Meer informatie vind je hier.

Meer informatie over Herenboeren kun je hier lezen

Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.