Na flinke plens water zijn nieuwe buien in aantocht: 'Het is bizar nat'

25 mei om 11:48 • Aangepast 5 juni om 02:08
nl
"Het is bizar nat, deze maand", verzuchtte Raymond Klaassen van Weerplaza zaterdag in het radioprogramma Weekend op Omroep Brabant. In het oosten van de provincie is deze mei al bijna 150 millimeter neerslag gevallen, terwijl tussen de vijftig en zeventig millimeter normaal is voor deze tijd van het jaar. "En er komt nog een weekje bij, hè. Dus misschien dat sommige neerslagmeters richting tweehonderd millimeter gaan."
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Volgens Raymond blijft het neerslaggebied dat West-Brabant vrijdagnacht teisterde, langzaam maar zeker 'verpieteren'. "Uiteindelijk zal het zaterdagmiddag op meerdere plaatsen droog blijven en kan het een beetje gaan opdrogen."

"Het kan wat nevelig worden hier en daar, omdat er weinig wind staat."

Het kan zelfs zijn dat de zon nog gaat doorbreken. "Met name in het oostelijke deel van de provincie, later misschien ook in het westen. De avonduren kunnen op de meeste plaatsen wat zonnig verlopen. De temperatuur loopt op naar 16 tot 19 graden."

Zaterdagavond koelt het geleidelijk weer wat af. "Maar ook komende nacht blijft het vrijwel overal droog, bij een minimumtemperatuur van een graad of 11. Het kan wat nevelig worden hier en daar, omdat er weinig wind staat."

"Zo'n bui kan wel heel veel water met zich meebrengen in korte tijd."

De zondagochtend zal daarna veelbelovend beginnen, met zonnige perioden en wat sluierwolken. "De temperatuur loopt dan op naar 20 tot 22 graden. Maar we zien in de middag vanuit België opnieuw buien tot ontwikkeling komen. Die trekken vervolgens ook weer over Brabant. Die hebben wel een lokaal karakter. Het is daarmee anders dan het neerslaggebied van zaterdag, veel meer plaatselijk. Maar zo'n bui kan wel heel veel water met zich meebrengen in korte tijd."

Ook is er dan kans op onweer en hagel. "Misschien ook nog windstoten. Die buien trekken van het zuidwesten naar het noordoosten over de regio. Vooral in de tweede helft van de middag en het begin van de avond. Later in de avond wordt het dan weer droger, maar dit is toch wel weer iets om in de gaten te houden."

"Het mag langzaam maar zeker ietsje warmer worden want we gaan al richting meteorologische zomer."

Ook komende week blijft het volgens de weerman aan de wisselvallige kant. "Ik denk dat de maandag nog wel grotendeels droog verloopt en dat geldt ook wel voor de dinsdag. Maar daarna neemt de buienkans weer toe. De temperatuur is ook wat aan de magere kant, rond 19 graden. in algemeen een prima temperatuur, maar het mag langzaam maar zeker wel ietsje warmer worden want we gaan al richting meteorologische zomer."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Veel wateroverlast in deel West-Brabant, maar 'ergste leed lijkt geleden'

De vele regen kan het einde betekenen voor deze boer: 'Maar we houden hoop'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!