Video

De vele regen kan het einde betekenen voor deze boer: 'Maar we houden hoop'

24 mei om 18:30 • Aangepast 5 juni om 02:07
nl
In de maand mei is al ruim drie keer zoveel regen gevallen als normaal. Waar in de maand gemiddeld 50 millimeter valt, zitten we inmiddels al op ruim 150 millimeter. Komende dagen zal daar nog meer regen bijkomen. En dat is slecht nieuws voor boeren, want op veel plekken is de landbouwgrond veranderd in een moeras. "Dit kan het einde van mijn bedrijf betekenen."
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

In de stromende regen loopt Peter Sterken vrijdag over zijn landbouwgrond in Vessem. Hij is geitenboer en teelt naast gras en maïs ook voer voor de dieren. Maar of dat dit jaar ook gaat lukken, is nog maar de vraag. Zijn perceel is veranderd in een grote plas. Het water komt bijna tot aan zijn knieën.

"Het water is zelfs al gezakt. Twee dagen geleden stond het nog veel hoger", zegt de geitenboer. Van zijn tien hectare grond heeft twee derde volledig onder water gestaan. En dat is een ramp, voor Sterken. "Normaal gesproken moet maïs rond 30 april in de grond zitten. Het is nu bijna eind mei en het kan nog niet. Komende vier weken kan ik zeker nog niet vooruit."

"Af en toe schieten de tranen in mijn ogen."

Hij heeft ook aardappelen in de grond zitten, maar die zijn allemaal aan het rotten. De schade zal voor Sterken richting de honderdduizend euro lopen. "Ik probeer de moed erin te houden, maar dat valt niet altijd mee."

Sterken betwijfelt of het überhaupt nog gaat lukken om dit jaar mais te telen. De waterstand zal eerst moeten zakken en het zal moeten stoppen met regenen. Daar is voorlopig nog geen zicht op. Teleurgesteld kijkt de geitenboer vrijdag om zich heen. "Af en toe schieten de tranen in mijn ogen. Als ik dit jaar geen maïs kan telen, kan dat het einde van mijn bedrijf betekenen. Zo serieus is het."

Volgens meerdere boeren uit Vessem en Wintelre komt de hoge waterstand niet alleen door de vele regenval van de afgelopen maand. Het komt ook achterstallig onderhoud en door de afwatering van beek de Kleine Beerze. Waterschap De Dommel heeft daar een tijd geleden meanders in de beek gegraven, omdat het water in droge perioden te laag stond. Daardoor staat het water dus hoger.

"Ik moet hopen dat ik over vier weken maïs kan zaaien."

Maar volgens boeren is hierbij vergeten dat het water ook moet worden kunnen afgevoerd als het te hoog staat. "Nu het water hoog staat, kan het daar niet weg", zegt Sterken. En dat water zorgt dus voor onder meer overstromingen bij boeren.

Waterschap De Dommel laat weten dat er bij de Kleine Beerze destijds ook een hoogwatergeul is aangelegd. Daarmee moet het water wegstromen in tijden van hoogwater. Deze week bleek dat bij een controle dat de geul niet goed werkte. Daarom is de geul op sommige plekken gemaaid en verdiept, zodat het water weer beter doorstroomt.

Eén van de graafmachines die deze week door De Dommel werden ingezet (foto: waterschap De Dommel).
Eén van de graafmachines die deze week door De Dommel werden ingezet (foto: waterschap De Dommel).

Of het verlichting brengt voor de boeren, is afwachten. Boer Sterken: "Ik denk wel dat we hoop moeten houden. Verder kan ik niks doen. Ik moet afwachten en hopen dat ik over vier weken maïs kan zaaien".

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

In honderd jaar is er nog nooit zo'n lange regenperiode geweest, hier lees je meer over de problemen

Ondanks vele regenval nu al nieuwe aardappelen bij boer Marc

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.