Video

Zonder frietje speciaal en Dr. Pepper geen Groots: ‘Hij komt hier thuis’

11 juni om 11:39 • Aangepast gisteren om 10:00
nl
Het is een traditie voor Guus Meeuwis en zijn band: voor de start van Groots met een zachte G een frietje eten bij De Willem. Dat zorgde de eerste keer voor zenuwen bij frietenbakker Chris Rooijakkers, maar ondertussen is het alsof Guus thuiskomt. Het geheim van zeventien jaar Groots? Een frietje speciaal, frikandel speciaal en een blikje Dr. Pepper.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Snackbareigenaar Chris heeft zelf nog geen Groots-concert meegemaakt en toch is hij een belangrijk onderdeel van Groots met een Zacht G.

“Dit is de Groots-friettent”, begint Chris als we binnenkomen. “Dit jaar komt hij hier voor de zestiende keer een frietje eten. Guus hoort er gewoon bij, het is thuiskomen.”

"Het is alsof Guus bij ons thuis komt eten.”

In 2006 was het eerste Groots-concert. Dat jaar stuurde Guus Meeuwis iemand naar De Willem om frietjes te halen. “Ik kreeg een briefje met de setlijst van Groots in mijn handen, alle liedjes stonden erop. Op de achterkant stond de bestelling voor de hele crew, ook voor Guus Meeuwis.” Met trots ging Chris de bestelling maken.

Een jaar later kwamen Guus Meeuwis en zijn band zelf langs om bij Chris wat te eten. “Dan heb je even zenuwen, dan komt er een grote ster binnen.” Maar die zenuwen zijn na al die jaren wel verdwenen. “Er gaat altijd een kleine tinteling door mijn lichaam als ik Guus en de band zie aankomen, de eerste minuut is altijd bijzonder en daarna is het weer normaal. Het is alsof Guus bij ons thuis komt eten.”

De bestelling van Guus Meeuwis: frietje speciaal, frikandel speciaal en een Dr. Pepper. “Die Dr. Pepper is echt belangrijk voor bijna de hele band. Ze noemen het motorcross-cola, een Pepper hoort erbij”, weet Chris.

Over wanneer de Tilburgse zanger een frietje komt eten doet Chris een beetje vaag, maar iets in zijn friettent verraadt het. Achter de kassa hangt namelijk een gitaar van Guus Meeuwis met de tekst: ‘dank voor de heerlijke zaterdagmomenten’.

Lees verder onder de foto

Guus Meeuwis bij De Willem in 2014 (foto: Chris Rooijakkers).
Guus Meeuwis bij De Willem in 2014 (foto: Chris Rooijakkers).

“Die gitaar heb ik van Guus Meeuwis zelf gekregen”, zegt Chris trots. Zijn friettent hangt vol met shirtjes van PSV-spelers. “Ik vroeg aan Guus zo’n tien jaar geleden of we een shirtje van hem konden krijgen om ook hier op te hangen.”

Een paar dagen later stopt de zanger met de auto voor de deur van De Willem. “Hij komt met een gitaar binnenlopen en zegt ‘alsjeblieft’. Ik kreeg gewoon de gitaar van Guus. Het mooie van de gitaar, als je met je vingers over de snaren gaat dan hoor je de sound van Guus.”

“Ik zal wel een traantje laten als het afgelopen is.”

Nu Groots stopt, komt er ook een einde aan de friet-traditie. “Maar ik hoop dat Guus blijft komen”, zegt Chris. “Ik vind het jammer. Ik zie Guus graag, ik zie de band graag, ik zie de hele crew graag. Als hij ooit in Eindhoven moet zijn, hoop ik dat hij hier een frietje komt eten.” Maar eerst mag Chris dit laatste jaar nog één of twee keer frietjes gaan bakken voor ze. “Ik zal wel een traantje laten als het afgelopen is.”

Als je aan Chris vraagt hoe Groots is, dan heeft hij daar geen antwoord op. “Ik ben er nog nooit bij geweest. Daar hebben we geen tijd voor. We moeten weer klaar staan voor na het concert, dan willen de bezoekers weer friet hebben.”

Chris loopt tijdens het concert af en toe naar buiten en kijkt dan richting het Philips Stadion. “Dan hoor je de liedjes en de sfeer en dan zie je het vuurwerk. Op die manier krijg ik iets van Groots mee.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Guus en Groots door de jaren heen, gelukkig hebben we de foto's nog

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.