Eindhoven krijgt twee nieuwe opvangplekken voor 550 extra asielzoekers

dinsdag om 10:15 • Aangepast gisteren om 10:07
nl
In Eindhoven komen twee nieuwe opvanglocaties voor asielzoekers en statushouders. In totaal gaat het om 550 tijdelijke plekken.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Een opvang komt op de parkeerplaats aan de Anton Coolenlaan, waar tijdens corona de GGD-priklocatie was. Daar moeten in het eerste of tweede kwartaal van volgend jaar woonunits staan voor 250 mensen. Bij de opvanglocatie aan Eindhovenseweg kunnen waarschijnlijk vanaf eind dit jaar 300 mensen worden opgevangen. De gemeente gaat hierover een bestuursovereenkomst aan met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Daarin worden afspraken geregeld over onder meer onderwijs, begeleiding en activiteiten voor de toekomstige bewoners.

Tijdelijke opvangplekken
"We zetten weer verdere stappen in ons aandeel in de asielopvang in de regio. Hiermee maken we een forse inhaalslag", vertelt burgemeester Dijsselbloem.

De twee nieuwe locaties zijn tijdelijk. De gemeente wil op die plekken in ieder geval de komende vijf jaar vluchtelingen en statushouders opvangen in tijdelijke woonunits. Mogelijk wordt die termijn met nog eens vijf jaar verlengd. Het stuk grond aan de Eindhovenseweg is eigenlijk bedoeld als uitbreidingsgebied voor bedrijventerrein Esp. Als die grond over vijf jaar nodig is voor bedrijven, dan verdwijnt de opvang na de eerste termijn. "De ontwikkeling van het bedrijventerrein krijgt voorrang op de opvang", zegt verantwoordelijk wethouder Toub.

De locatie aan de Eindhovenseweg, waar nog een boerderijwoning staat (foto: Ferenc Triki)
De locatie aan de Eindhovenseweg, waar nog een boerderijwoning staat (foto: Ferenc Triki)

De gemeente Eindhoven zoekt nog naar structurele opvanglocaties. Op welke locaties die zouden moeten komen en per wanneer, weet de gemeente nu nog niet. "Ik durf er geen datum op te plakken. Ik had gehoopt dat we deze locaties al eerder hadden gevonden, maar het blijkt toch lastiger", vertelt hij.

Azc in Budel
Het COA breidt ook het aantal opvangplekken uit in het Novotel aan de Anthony Fokkerweg. In plaats van 50 mensen kunnen daar binnenkort 200 mensen terecht. Het COA huurt het hotel voor twee jaar.

Onlangs werd bekend dat het asielzoekerscentrum in Budel de komende jaren krimpt van 1500 naar 960 asielzoekers. Volgens burgemeester Dijsselbloem heeft die deal van de gemeente Cranendonck met het COA niets te maken met de opening van deze nieuwe opvangplekken. "Los van wat er met het azc in Budel gebeurt, hebben wij altijd gezegd dat wij ons aandeel moeten nemen."

Met de nieuwe opvangplekken gaat de gemeente in totaal 1200 asielzoekers opvangen. Daarmee zou de gemeente voldoen aan de spreidingswet. Maar die wet staat sinds de vorming van een nieuw kabinet op losse schroeven. "het probleem met de opvang van asielzoekers ligt er gewoon, wat het nieuwe kabinet ook besluit. De instroom stopt niet", aldus Dijsselbloem. Op dit moment vangt de gemeente 500 vluchtelingen op.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Het Novotel Hotel is nu ook een opvangplek, personeelsleden zijn ontslagen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!